• 瀏覽: 3,121
  • 回覆: 19
油麻地及旺角都有大廈石屎跌落,有駛經的私家車被擊中,無人受傷。早上約7時40分,一輛私家車由上海街轉入北海街駛到廟街街口時,有兩塊石屎由高處跌落,擋風玻璃被擊中,車...

又嚟!如非必要, 不要去舊區;隨時中頭獎!!

新聞來源連結:

https://news.tvb.com/tc/local/64 ... utm_medium=referral

鋼筋混凝土結構的使用年限約50至70年
這次出事的舊樓有5,60年樓齡
出事是預料當中了

這個50至70年的使用年限是指主體結構
主體外圍的混凝土經歷風吹雨打
會風化變脆容易剝落
五六十年才出現剝落
其實建築質量已經算是合格有餘了
只是香港的高地價政策
令這些樓宇無法及時拆卸更新
這類型的意外
以後將會越來越多越來越頻密

都冇人傷亡,有咩報導價值?

引用:
原帖由 wsp 於 2023-7-29 18:26 發表

出事是預料當中了

會風化變脆容易剝落
五六十年才出現剝落
只是香港的高地價政策
這類型的意外
活在危城中!?

引用:
原帖由 wsp 於 2023-7-29 18:26 發表

出事是預料當中了

會風化變脆容易剝落
五六十年才出現剝落
只是香港的高地價政策
這類型的意外
應該即刻強制重建啦

引用:
原帖由 代步弱小的棉花 於 2023-7-29 20:51 發表

應該即刻強制重建啦
市建局要重組, 現有之職能太廢!!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-7-29 20:53 發表

市建局要重組, 現有之職能太廢!!
成日講乜收購唔到,天價收購,應該規定50年要強制重建,唔需要賠償俾班廢老業主,咁樣先可以大規模加快重建

引用:
原帖由 代步弱小的棉花 於 2023-7-29 20:55 發表

成日講乜收購唔到,天價收購,應該規定50年要強制重建,唔需要賠償俾班廢老業主,咁樣先可以大規模加快重建
現行之市建局重建, 根本係官商勾結!!

已經唔係小修小補可以解決,再冇辦法處理,舊樓將成災難性問題。

引用:
原帖由 天無眼 於 2023-7-29 21:09 發表

已經唔係小修小補可以解決,再冇辦法處理,舊樓將成災難性問題。
可惜政府毫無危機感!!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-7-29 21:05 發表

現行之市建局重建, 根本係官商勾結!!
市建局賺到盡

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-7-29 21:20 發表

可惜政府毫無危機感!!
係班舊樓刁民業主好難攪,要修例強制重建,不賠償,只可以樓換樓,咁先解決到問題

引用:

其實維修仲貴過重建囉

引用:

高地價政策嘅必然後果
一代人享受咗高地價政策嘅紅利
如果冇及時take profit
間舊樓將會由資產變成負債
不過一日呢個結果未出現
咁講法都會俾人指住笑你戇鳩

新加坡一直供應充足住宅俾國民拒絕地產經濟
老美08年不惜一切篤穿地產泡沫
唔會因為佢地白痴
一定有充足嘅理由

引用:
原帖由 wsp 於 2023-7-29 21:45 發表

高地價政策嘅必然後果
一代人享受咗高地價政策嘅紅利
如果冇及時take profit
間舊樓將會由資產變成負債
不過一日呢個結果未出現
咁講法都會俾人指住笑你戇鳩

新加坡一直供應充足住宅俾國民拒絕地產經濟
老美08年不惜一切篤穿地產泡沫
唔會因為佢地白痴
一定有充足嘅理由
盡早強制拆哂佢重建,社會先有希望,其實政府唔洗咁仁慈去理班廢老刁民業主反對,應該理成個社會嘅利益,唔拆就一定變危樓,但班廢老業主好多唔起度住,租客遲早被冧樓壓死

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]