• 瀏覽: 8,018
  • 回覆: 66
新一期消費券本月16日派發,財金官員表示,當局無考慮將派發消費券定為長期政策,若經濟環境好轉,則不一定再派發消費券。官員

作為納稅人,都同意長期靠派消費卷又不是辦法去救經濟。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230702/bkn-20230702032035027-0702_00822_001.html

香港已經對基層咁好福利,下下都派錢嘅,邊有人會願意做嘢。

香港低下階層真係慘

作為納稅人,唔派消費券,改派現金最實際

引用:
原帖由 gd4860ecc1954 於 2023-7-2 11:13 發表

因為共同富裕,冇人做嘢,都會富裕

引用:
原帖由 五龍太子 於 2023-7-2 11:28 發表

因為共同富裕,冇人做嘢,都會富裕
共同富裕 => 冚家富貴

經濟好唔係更應該要派嗎 ?
比市民分享經濟成果

引用:
原帖由 caihk 於 2023-7-2 11:34 發表

經濟好唔係更應該要派嗎 ?
比市民分享經濟成果
經濟好是派錢。
經濟唔好才派消費卷。

唔派消費劵/錢, 會引起港人對政府憎恨wor

引用:
原帖由 gd4860ecc1954 於 2023-7-2 11:13 發表

咪係,冇人交稅,政府冇錢,都最後仲有得派?

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2023-7-2 11:36 發表

經濟好是派錢。
經濟唔好才派消費卷。
係喎下年應該派錢而唔係派消費券

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2023-7-2 11:10 發表

新一期消費券本月16日派發,財金官員表示,當局無考慮將派發消費券定為長期政策,若經濟環境好轉,則不一定再派發消費券。官員

作為納稅人,都同意長期靠派消費卷又不 ...
咩都加

真係唔好再派消費券了,派番現金吧!

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2023-7-2 11:47 發表

咩都加
唱經濟好拉閘 保留嚟加政府部門人工

跟住唱經濟唔好 政府各部門向市民開刀加價

引用:
原帖由 dylan_l 於 2-7-2023 11:37 發表

唔派消費劵/錢, 會引起港人對政府憎恨wor
升米恩斗米仇咩

主題標籤 #消費券
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]