• 瀏覽: 3,245
  • 回覆: 1
巨型黃色「橡皮鴨」今日(18日)最後一日展出,其中一隻黃鴨在維港巡遊後於灣仔放氣收走,餘下一隻黃鴨亦將在明日早上退場。雖然只餘下一隻黃鴨,



巨型黃色「橡皮鴨」今日(18日)最後一日展出,其中一隻黃鴨在維港巡遊後於灣仔放氣收走,餘下一隻黃鴨亦將在明日早上退場。雖然只餘下一隻黃鴨,但仍有不少市民到場,把握最後機會「捉緊」鴨子尾巴,一家大小與黃鴨「打卡」慶祝父親節。

有市民表示,上周日及今日都有到場,無奈兩次都只得一隻黃鴨「唱獨腳戲」,無緣觀看兩隻黃鴨同台。希望日後可再「encore」兩鴨同台展出。亦有市民希望黃鴨下次到港不用再相隔10年,並且可再多數隻鴨一同展出,「希望再有機會啦,多幾隻一定想。」

張先生晚上帶小朋友到中環海濱把握最後機會觀看黃鴨,他提到上周日亦有到場,惟當日只得一隻黃鴨,本以為今日父親節,黃鴨亦會「留多陣」,結果到場才發現另一黃鴨已在灣仔放氣變回「山根」。

對於兩次到場亦無緣見到兩隻黃鴨同台,張先生大嘆可惜。他的女兒表示今早與媽媽路過海濱時仍同到兩隻黃鴨同台,但由於要到其他地方所以亦沒有拍照。他們期待黃鴨日後可以再「encore」到香港演出,張先生亦指今次展出「最大敵人」是天氣,「唔係太熱就落雨。」所以展出時間最好設定在秋天。

盧先生亦於今晚把握最後機會,一家到場觀賞最後一隻黃鴨,第一次來看剛好見到另一隻黃鴨起步進行巡遊,「嚟嗰時已經一隻拖緊,遲咗。」本以為兩黃鴨會再相聚,結果傍晚前來才發現一隻鴨已在灣仔放氣,無緣兩鴨同台。

他指展期本來有兩星期,但最後卻縮短,而展出期間又天氣不穩,所以略感失望。他希望日後黃鴨可再到香港展出,「希望再有機會啦,多幾隻一定想。」亦希望下次不用再隔十年才展出,「唔好咁耐喇,驚等唔到。」
 
原來都係放一個禮拜就走,咁之前啲宣傳咪晒晒

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/910166/黃鴨-形單隻影仍吸市民打卡-有人連續兩次到訪均無兩鴨同場



更正:

嚟緊大陸端午節有3日假期(22、23、24 ),星期日正常返工,遊客打卡應該有興趣,不過展出已結束咗。

[ 本帖最後由 黃金馬3 於 2023-6-21 15:27 編輯 ]



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]