• 瀏覽: 28,763
  • 回覆: 206
+5
日本進口雞蛋可以安心食用嗎?自福島核事故後,香港曾限制福島及四個縣(千葉、群馬、茨城及栃木)的部分食品進口,至2018年才獲有限度放寬。不過

即時停買日本野!

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/教煮/909545/輻射蛋-日本蛋產量最高縣市近輻射區-標籤毋須列明食咗都唔知

有時真係覺得香港人好蠢,係都鍾意用貴嘅價錢去買日本食品,完全唔諗下佢地為咗做生意可以幾無恥,賣啲無人要嘅野仲要貴一貴

日本戰犯國奸商處處, 牠們是造假高手, 什麼輻射超標食品都可以變成安全食品... 見怪不怪了...

上年有海量嘅日蛋嚟香港, 仲要好平添

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2023-6-18 01:57 發表

上年有海量嘅日蛋嚟香港, 仲要好平添
近年香港人患癌數目的確上升了,唔怪之得啦~

之後到日本奶粉vs 中國奶粉😂

已經放棄左吾食日本野

入口食品,無驗過架咩?政府無理架???

引用:
原帖由 waltzno2 於 2023-6-18 01:17 發表

有時真係覺得香港人好蠢,係都鍾意用貴嘅價錢去買日本食品,完全唔諗下佢地為咗做生意可以幾無恥,賣啲無人要嘅野仲要貴一貴
直情係好白痴

香港人的聰明在於陰濕刁鑽,
日本人的聰明則在於奸狡莫測。
畀香港人的陰濕刁鑽呃咗,會好快就被發現。
畀日本人的奸狡莫測呃咗,發現時已經太遲。
香港人的不聰明在於眼光狹窄,卻非常自大,最喜歡小事化大。
日本人的不聰明,在於互相欺壓,充斥假裝,最喜歡隱瞞事情。(引用至師兄黃金工程🙇‍♂️)

黃心華還稱,根據過去兩年的檢測資料可知,日本的山形、愛知、兵庫、大分等不屬于福島及周邊等5縣區域及民進黨當局發布新管制措施的“警戒區域”,但這些地區輸台的食材陸續驗出有“輻射讀數”,而特別值得注意的是,近期驗出具有最高輻射劑量的食品,竟是來自日本愛知縣的食品加工物。黃心華稱,民進黨當局應該有所警覺,相關核災地區的食品是否借由偽造產地的方式,轉換成日本其他產地之后輸入台灣。

日本蛋,我一早已經不吃了
唔止日本蛋,以後所有日本食物,總之出產自日本都唔會食

引用:
原帖由 hwwong 於 2023-6-18 01:42 發表

日本戰犯國奸商處處, 牠們是造假高手, 什麼輻射超標食品都可以變成安全食品... 見怪不怪了...
一邊做假,一邊扮正人君子,最賤格。

引用:
原帖由 milkylok 於 2023-6-18 04:06 發表

已經放棄左吾食日本野
包括日本家電。

引用:
原帖由 瀧仔仔 於 2023-6-18 05:21 發表

日本蛋,我一早已經不吃了
玉子燒

主題標籤 #幅射 #輻射
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]