• 瀏覽: 28,093
  • 回覆: 228
  • 追帖: 2
+7
係左, 係即時唔會發現身體有咩問題
但食得多, 積晒係個身體入面

好易生CANCER

黃家和咁講, 都係生意之嘛, 信佢? 商人黎架

日本福島核電站港灣有海魚驗到輻射超標180倍,加上當地計劃排放核污水到大海,嚴重威脅食物安全,本港會限制可能受核污水影響的日本食品進口。香港餐飲聯業協會會長黃家和表示,食材數量有所減少,預料會影響來貨價,屆時所有進口水產價格會上升10%,但是考慮到福島出口食品只佔日本食材的整體出口15%,相信對本港餐飲業影響不大,呼籲業界毋須擔心。
黃家和指出,經由福島出口的水產和農產,只佔日本食材整體出口15%,同時日本其他未受污染地區,譬如南部,依舊可以繼續出口食材到本港,加上本港供應商亦可從其他國家,包括澳洲、加拿大、歐洲、南韓等地,進口水、農產品,例如魚生、雞蛋、水果等。即使本港屆時或嚴厲限制可能受影響的日本食品進口,他預料對香港整體餐飲業影響不大。

但他指出,假若本港對日本進口水產實施嚴厲管制,本地千多間日本料理店生意會在短期內受影響;同時,因應食物供應減少,供應商需在其他地方入貨,預料屆時所有進口水產價格會提升10%。他另關注港府把關,建議參照當年日本福島核災難後的做法,所有日本食材進口前,需先檢測輻射,以防萬一。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230609/bkn-20230609032550261-0609_00822_001.html

我愛扭紋
主要係要睇排放既速度
人地日本人先係主要食家
人地都未驚 都唔知有乜咁驚
唔食一排日本野咪得囉

引用:
原帖由 唔準笑拜登 於 2023-6-9 10:32 發表

主要係要睇排放既速度
人地日本人先係主要食家
唔食一排日本野咪得囉
日本人就係唔願意食,所以瘋狂外銷,對象主要就係中國台灣和香港

應該全面禁止日本海產進口,以策安全。

都係咁食㗎啦

叫佢自己食多d
我就免啦

引用:
原帖由 starr 於 2023-6-9 10:42 發表

日本人就係唔願意食,所以瘋狂外銷,對象主要就係中國台灣和香港
我不嬲都唔多食中國制既食品
黎緊咪食少D日本海產囉
又唔係逼你食 好少事啫

價格勢升  邊個話只係唔食「福倒核食」, 所有日本進口都有風險, 畀我就全部日本野都唔食.

反正魚生刺身又唔係日本獨有, 之前先被人爆咗日本鰻魚係中國買完返去日本過冷河變日本貨賣畀客人....要食魚生刺身洗乜兜個圈, 食中國既就好.

引用:

主要係要睇排放既速度
人地日本人先係主要食家
唔食一排日本野咪得囉
傻傻地,你又知日本人冇驚? 佢哋有冇得揀先。 時間越耐影響越大,唔食一排日本嘢就得?

而家低風險嘅日本地區,唔代表排完之後都仲係低,仲要出高價買呢種食材,都唔知有咩咁吸引

我就咁睇,因為輻食關系,連帶其他海產都變得滯銷,因而變平喎!
不過呢,若言真係上升,咁咪唔食佢囉,咁簡單!

引用:

主要係要睇排放既速度
人地日本人先係主要食家
唔食一排日本野咪得囉
咁你食多D啦

引用:

主要係要睇排放既速度
人地日本人先係主要食家
唔食一排日本野咪得囉
一排?
尐水排左出走, 流勻全世界

香港唔進口福島水產,都係為你地好

引用:
原帖由 真消失了獅子 於 2023-6-9 10:48 發表

傻傻地,你又知日本人冇驚? 佢哋有冇得揀先。 時間越耐影響越大,唔食一排日本嘢就得?
你睇返個比例
對個大海黎講 其實好少野
等於幾千個游泳池度屙篤尿
都唔知有乜好驚

主題標籤 #幅射 #輻射
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]