• 瀏覽: 2,412
  • 回覆: 10
+2
台軍發明「太陽能戰術背心」遭批白癡:像烏龜曬太陽自我曝露

據台媒報道,民進黨當局推動綠能,軍事單位也推行落實,在高雄鳳山的陸軍軍官學校5日發表太陽能創意成果展,其中包括「太陽能救生衣」、「太陽能戰術背心」與「單兵鋰電池行動電源」。其中的「太陽能戰術背心」就引發爭議,台軍退役中將帥化民6日說,使用這種裝備,士兵恐怕要跟烏龜一樣翻過來才曬得到太陽,要躺平或趴在地上不動才能發電。他怒批:「是嫌我們的兵背得不夠重吧,這罵白痴一點都不錯」。

台軍展出的太陽能發電戰術背心、單兵鋰電池行動電源。網上圖片

據台灣「聯合新聞網」報道,6月5日是世界環境日,台防務部門4日在社交媒體發文稱,台軍積極推動節能減碳,在不同領域中展現成效,台防務部門同時發布了台陸軍軍官學校製作的「太陽能發電戰術背心」等照片。不過,這個小發明引發島內網友關注。有人諷刺說,「班長:不好意思A面已經滿電了請你翻身換B面」;有人問:「戰術背心重點之一在隱蔽,現在用亮亮的太陽能板告訴解放軍:我在這,快來打我?」
台陸軍官校發明的「太陽能發電戰術背心」。

bastillepost.com/hongkong/article/12929736-台軍發明「太陽能戰術背心」遭批白癡:像烏龜曬

列隊扮烏龜,可以偽裝成太陽能發電站,避過無人機偵察 

勁喎,咁都發明到。

太陽能夜視鏡都未出,你地就嘈啦😂

引用:
原帖由 starr 於 2023-6-8 16:32 發表

台軍發明「太陽能戰術背心」遭批白癡:像烏龜曬太陽自我曝露

據台媒報道,民進黨當局推動綠能,軍事單位也推行落實,在高雄鳳山的陸軍軍官學校5日發表太陽能創意成果展,其中包括「太陽能救生衣」、「太陽能戰術背心」與「單兵鋰電池行動電源」。其中的「太陽能戰術背心」就引發爭議,台軍退役中將帥化民6日說,使用這種裝備,士兵恐怕要跟烏龜一樣翻過來才曬得到太陽,要躺平或趴在地上不動才能發電。他怒批:「是嫌我 ...
國軍退休嗰班根本係蔣經國嗰類大陸鄉下佬
吾識高科技

智將發明,
點解要士兵咩住咁既野發電?
嚴彈匣+子彈+步槍唔夠重?
彈匣通訊器材放哂係背心上面點照到太陽?
士兵係地上打幾個轉塊太陽能板仲健唔健在?
塊鋰電被流片打穿左,
會唔會燒埋身邊其他同袍?

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-6-8 16:46 發表

吾識高科技
終於有一次同意你,例如防空攔截率210%果d膠論,真係笑死人

引用:
原帖由 isvh5 於 2023-6-8 17:41 發表

智將發明,
點解要士兵咩住咁既野發電?
嚴彈匣+子彈+步槍唔夠重?
彈匣通訊器材放哂係背心上面點照到太陽?
士兵係地上打幾個轉塊太陽能板仲健唔健在?
塊鋰電被流片打穿左,
會唔會燒埋身邊其他同袍?
可以向比亞廸買刀片電池  

https://www.youtube.com/watch?v=IA4chLW2jvk

咁既野真係唔怕被發現??

邊個天才既發明。😂

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-6-8 16:46 發表

吾識高科技
現役國軍呃晒蔡慈禧啲錢,
加埋啲大太監李連英只識日夜維穩,
睇嚟下場都係慘淡~

引用:
原帖由 chan198999 於 2023-6-8 18:51 發表

咁既野真係唔怕被發現??

邊個天才既發明。😂
肯定系太監蠢王,叫相好菜陰門,用呆灣5nm精騙制造

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]