• 瀏覽: 45,614
  • 回覆: 330
+9
乜都要制裁中國
到時中國再冇貨運去尾割

中國唔再買佢既地垃圾

好呀

據商務部網站6月6日消息,商務部美大司負責人就美國財政部以銷售設備涉芬太尼為由制裁中國實體和個人答記者問。

有記者問:近期,美國財政部以銷售壓片機、模具等設備涉芬太尼為由,宣布制裁7個中國實體和6名個人,請問商務部對此有何評論?
答:中方一貫厲行禁毒,並本着人道主義精神盡力幫助美方應對解決芬太尼問題。美方罔顧事實,以所謂向美國和墨西哥銷售的壓片機、模具設備可被用於製造芬太尼為由,對中國實體和個人進行制裁,企圖混淆視聽、誤導公眾、轉嫁自身治理不力責任。中方對此堅決反對,將堅定維護中國企業和個人的合法權益。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/905644/美國以芬太尼為由制裁中方-中國商務部回應

我愛扭紋
引用:
原帖由 肥仔0138 於 2023-6-6 11:50 發表

乜都要制裁中國
到時中國再冇貨運去尾割

中國唔再買佢既地垃圾

好呀

據商務部網站6月6日消息, ...
本意都係打壓中國,何必搵咁多借口!

努力製裁喇越嚟越多國家見到啦加快去尾元

引用:
原帖由 montejo 於 2023-6-6 12:14 發表

本意都係打壓中國,何必搵咁多借口!
真係州官放火

引用:
原帖由 肥仔0138 於 2023-6-6 11:50 發表

乜都要制裁中國
到時中國再冇貨運去尾割

中國唔再買佢既地垃圾

好呀

例如:一個賣繩的人,有人買了他的繩去上吊死左,要拉賣繩的人。
美國日日開槍打死人,又唔見捉曬啲賣槍的人?

又要制裁人,又要人同佢會面,尾國癡L線

制裁壓片機、模具設備,可以禁毒?

老尾講出囗唔笑嗰吓好嘢!

美國人口佔全球5%,但就消耗了全世界80%鴉片類藥物。

中國積極掃盪毒販,美國就不停玩政治來爭取選票,以致吸毒問題一發不可收拾,亡國之期不遠矣

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2023-6-6 12:59 發表

制裁壓片機、模具設備,可以禁毒?

老尾講出囗唔笑嗰吓好嘢!
美國同個總統一樣咁趴街

中國:停止輸出芬太尼原材料。

中國正常出口芬太尼去美國,美國人可以唔買㗎,所以中國係無錯,錯一定係美國人

引用:

乜都要制裁中國
到時中國再冇貨運去尾割

中國唔再買佢既地垃圾

好呀

世界工厰,十之八九都係MiC㗎喇
恐怖用把刀殺人,咁又要禁制中國刀厰?

引用:
原帖由 湯米 於 2023-6-6 13:14 發表

中國正常出口芬太尼去美國,美國人可以唔買㗎,所以中國係無錯,錯一定係美國人
賣整藥丸機 根本同 運毒品無關

都制到麻木

唔知老尾販賣緊嘅鎗械啲縲絲係唔係中國造
下一個制裁目標係中國縲絲公廠?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]