• 瀏覽: 9,903
  • 回覆: 72
+2
本主題由 motivation 於 2023-6-6 12:42 移動
【香港旅遊/內地客】旅客來港待遇問題常惹關注,近日微博廣傳1段「內地客追罵食環署清潔工」影片,見到有內地女追着清潔工要求道歉,又不准清潔工
工掃地,稱被該清潔工辱罵是「雞」,揚言「我告到妳破產,告到妳坐牢」。清潔工多次強調自己沒有罵人,但因為被死纏不放下最終幾次說「對不起」,惟內地女未滿意續「攞尾彩」,稱「我天天沒事,我天天在這裏治妳!」。
影片引來網民熱議,有內地網民批評「香港人打心眼裏就瞧不起大陸人」、「就應該這樣。不能慣着他們」;也有網民認為內地女反應過火,「潑婦挑事兒」、「小題大做」。另有聲稱知情網民指出,事件起因其實是聽錯「1個字」引起了誤會,指清潔工沒有罵人

有內地網民批評「香港人打心眼裏就瞧不起大陸人」
呢個咪理由囉

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/905358/內地女被罵是-雞-逼清潔工道歉-告到妳破產-疑聽錯1字出事

另有聲稱知情網民指出,事件起因其實是聽錯「一個字」引起了誤會,「我是當日路過,首先係大陸女人掉用過嘅紙巾落地下,個清潔姐姐用普通話叫班大陸女人不可以隨地丟垃圾,垃圾的『圾』跟『雞』差不多音吧,那個大陸女便追着清潔姐姐來罵,問為什麼說她是『雞』」。

自己亂丟垃圾仲閙人??

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-6-5 20:40 發表

另有聲稱知情網民指出,事件起因其實是聽錯「一個字」引起了誤會,「我是當日路過,首先係大陸女人掉用過嘅紙巾落地下,個清潔姐姐用普通話叫班大陸女人不可以隨地丟垃圾,垃圾的『圾』跟『雞』差不多音吧,那個大陸女便追着清潔姐姐來罵,問為什麼說她是『雞』」。

自己亂丟垃圾仲閙人??
知情網民點解唔幫個清潔姐姐解釋下?

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2023-6-5 20:48 發表

知情網民點解唔幫個清潔姐姐解釋下?
對住d低質人口
點樣解釋?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-6-5 20:49 發表

對住d低質人口
點樣解釋?
見到個清潔姐姐受委屈
都係開句聲解釋下啫
幫到就幫
不過唔知佢有冇試過

告到破產坐監? 佢以為睇梗大陸劇?

唔通又係歧視😰😰😰

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2023-6-5 20:53 發表

見到個清潔姐姐受委屈
都係開句聲解釋下啫
幫到就幫
不過唔知佢有冇試過
呢輪咁多斬人
你見到呢d低端人口吾驚嗎
仲走埋去?

崩口人忘崩口碗?言者無心,聽者有意?

引用:
原帖由 麻醉 於 2023-6-5 20:55 發表

唔通又係歧視😰😰😰
以某個地方網民標準
個清潔阿姐吾俾大陸人丟垃圾
有可能已經構成歧視

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-6-5 20:39 發表

【香港旅遊/內地客】旅客來港待遇問題常惹關注,近日微博廣傳1段「內地客追罵食環署清潔工」影片,見到有內地女追着清潔工要求道歉,又不准清潔工
工掃地,稱被該清潔工辱罵是「雞」,揚言「我告到妳破產,告到妳坐牢」。清潔工多次強調自己沒有罵人,但因為被死纏不放下最終幾次說「對不起」,惟內地女未滿意續「攞尾彩」,稱「我天天沒事,我天天在這裏治妳!」。
影片引來網民熱議,有內地網民批評「香港人打心眼裏就瞧不起 ...
到底係流量密碼定係歧視,基本係口同鼻拗。
無論如何就咁係告唔入的,
唔好講破產,連立唔立到案都成問題。

引用:
原帖由 122003 於 2023-6-5 21:01 發表

到底係流量密碼定係歧視,基本係口同鼻拗。
無論如何就咁係告唔入的,
唔好講破產,連立唔立到案都成問題。
而家重點吾係告吾告得入
而係點解有人可以咁無禮貌

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-6-5 20:58 發表

以某個地方網民標準
個清潔阿姐吾俾大陸人丟垃圾
有可能已經構成歧視
好彩唔係話玉華、其實會唔會係大陸人歧視香港人先真、大陸人真係好玻璃心🤭🤭🤭

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-6-5 21:04 發表

而家重點吾係告吾告得入
而係點解有人可以咁無禮貌
蟈安法告乜都會入

引用:
原帖由 ChinaVirus2019 於 2023-6-5 21:07 發表

蟈安法告乜都會入
國安法有試過告大陸人???

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]