• 瀏覽: 57,084
  • 回覆: 299
  • 追帖: 1
+12
咁仆街! 原來佢條命只值4000美元!

嘩…~~ 點解可以咁無恥

救完傷者當然最後知道傷者無礙係最開心結果, 但現刻人都已經放入左醫院基本上已完成晒要做既野可以不再理會後期發生事例如佢唔比醫藥費,  所以救人英雄也無需有咩介意

引用:
原帖由 SOHEUNG 於 2023-6-5 17:07 發表

救完傷者當然最後知道傷者無礙係最開心結果, 但現刻人都已經放入左醫院基本上已完成晒要做既野可以不再理會後期發生事例如佢唔比醫藥費,  所以救人英雄也無需有咩介意
《上游新聞》聯繫到救援者范江濤,他表示情況屬實,自己很生氣,已經決定和另一救人者自己承擔這筆費用,也很想問問被救者到底是為什麼。

仲幫佢俾埋

點解唔講尼個女子既國藉, 係唔係因為唔係中國人所以冇報導價值?

用左乜野要用1萬美金?

引用:
原帖由 royrac2 於 2023-6-5 17:11 發表

點解唔講尼個女子既國藉, 係唔係因為唔係中國人所以冇報導價值?
有機會係中國人
所以唔講既可能性會唔會大D?

我睇過文章,話唔好去救其他出咗事嘅登峰人士,好大機會自己都出事。

“必須得救,這是應該的,哪怕是一具屍體也要帶下去。”57歲的謝如祥曾是北京大學山鷹社社長,他對夏爾巴嚮導說,自己放棄登頂,要救這個人,並承諾只要把L女士送回C4營地,就給其1萬美元的獎勵。

引用:
原帖由 唔準笑拜登 於 2023-6-5 17:16 發表

有機會係中國人
所以唔講既可能性會唔會大D?
報導第一日就知係中國人,湖南嘅

點解唔講果一萬刀駛費係點黎? 冇頭冇尾, 依家D 寫作水平

引用:
原帖由 royrac2 於 2023-6-5 17:11 發表

報導有講被救者是中國人

引用:
原帖由 disgust.com.hk 於 2023-6-5 16:56 發表

又一個唔鼓勵人做好事嘅故事
新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/905305?utm_source=01appshare&utm_medium=referral#media_id=9999439
又唔好咁講,救人點都俾錢重要,被救既衰格唔等於自己都要衰格,同埋知道救到而唔救良心責備仲大過失去錢

背後故事令人暖心

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]