• 瀏覽: 5,568
  • 回覆: 24
根據「路透」6月4日報導,德國國防部長皮斯托瑞斯(Boris Pistorius)在亞洲最重要的安全會議、新加坡香格里拉對話會上表示,因應台灣海峽和南海局勢緊張,德國2024年將派遣2艘軍艦前往印太地區。

皮斯托瑞斯指出,各國需要維護以規則為基礎的國際秩序,並保護主要海上通道,為此,德國政府於2021年向印太地區派遣了1艘巡防艦,並將在2024年再次向該地區部署海上軍事力量,這次會派遣1艘巡防艦和1艘補給船。

美英德加上澳洲甚至加拿大,甚至法國佬,
南海夠哂熱鬧

台海跟德意志有乜關系?

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2023-6-4 22:46 發表

台海跟德意志有乜關系?
幾個歐洲國家都求緊台積電過去設廠傳授技術呀,
台灣係半導體製作中心,
係美國歐盟高科技產業核心環節,
梗係關事

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-6-4 22:57 發表

幾個歐洲國家都求緊台積電過去設廠傳授技術呀,
台灣係半導體製作中心,
係美國歐盟高科技產業核心環節,
梗係關事
乜呀,已經賣咗去美國啦

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2023-6-4 23:17 發表

乜呀,已經賣咗去美國啦
台積電會喺美國,日本開新廠,
另外德國意大利同埋英國都傾緊台積電過去開廠

我哋就負責打嘴炮,國家同14億人民同你陣營幹實事。你代表邊個同我哋鬥呀?
小丑一個!🤣

引用:
原帖由 ryokun99 於 2023-6-5 01:33 發表

我哋就負責打嘴炮,國家同14億人民同你陣營幹實事。你代表邊個同我哋鬥呀?
小丑一個!🤣
台美貿易協定算吾算做實事?

臺尾貿易咁小事你都留意到?咁其他更大中國世界作為你睇唔到?定唔想睇到呀?!

德國軍艦😂海警船都攪掂佢

引用:
原帖由 ryokun99 於 2023-6-5 02:39 發表

臺尾貿易咁小事你都留意到?咁其他更大中國世界作為你睇唔到?定唔想睇到呀?!
台美貿易係小事嘅話
大陸外交部點解要出嚟嚴正抗議?

引用:
原帖由 type100q 於 2023-6-5 09:22 發表

德國軍艦😂海警船都攪掂佢
北洋水師嘅自信??

引用:
原帖由 太卷之王 於 2023-6-5 11:22 發表

台美貿易係小事嘅話
大陸外交部點解要出嚟嚴正抗議?
因呆尾勾結,在破壞中國周邊安全,同台島係我國一個省或縣級地區,少搞搞陣啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]