• 瀏覽: 11,916
  • 回覆: 31
條傻佬有乜犯罪動機?
點解要走去荷里活廣場?
點解要去買刀?
點解要揀2個死者追殺?
點解要插上34刀?
系咪冇食藥?
之前點解冇社工/姑娘跟進?

睇推理小說都知,殺人不會無緣無故,世上亦沒有真正隨機,傻佬怎會一身肌肉,冇肚腩,穿著名牌波鞋?似特種部隊多D,其實有暴力傾向精神病患者根本不多見,除非特別炮製

引用:
原帖由 kw_lam 於 2023-6-4 22:24 發表

睇推理小說都知,殺人不會無緣無故,世上亦沒有真正隨機,傻佬怎會一身肌肉,冇肚腩,穿著名牌波鞋?似特種部隊多D,其實有暴力傾向精神病患者根本不多見,除非特別炮製
有可能啪左野, 動了殺機。

你睇左一身機肉,唔系一般白咭咁簡單。

引用:
原帖由 johncheung7777 於 2023-6-4 22:07 發表

條傻佬有乜犯罪動機?
點解要走去荷里活廣場?
點解要去買刀?
點解要揀2個死者追殺?
點解要插上34刀?
系咪冇食藥?
可能條傻佬曾經被黑暴迫害過, 所以見到穿黑衫黑衭就要殺佢!

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-6-5 09:54 發表

可能條傻佬曾經被黑暴迫害過, 所以見到穿黑衫黑衭就要殺佢!
個商場人來人往,個個都冇事,係要揀兩個着黑衫嘅人來郁手。

係咪兇徒本來都正常冇事,突然間見到黑色物體,就激發咗佢嘅殺手機制???

殺人唔等於傻, 可能被殺者唔係好人

引用:
原帖由 肆叔 於 2023-6-6 03:30 發表

殺人唔等於傻, 可能被殺者唔係好人
唔知。不過殺人者一定唔系好人

引用:
原帖由 孺子牛 於 2023-6-5 10:46 發表

個商場人來人往,個個都冇事,係要揀兩個着黑衫嘅人來郁手。

係咪兇徒本來都正常冇事,突然間見到黑色物體,就激發咗佢嘅殺手機制???
我直覺上就係咁!
我有幾位廣州朋友, 他們在2019來港旅遊, 見到黑衣人在街上橫行霸道, 他們想舉機拍下黑衣人的惡行, 誰知被黑衣人追打.........
至今他們對全黑打扮的人都感到反感!

引用:
原帖由 johncheung7777 於 2023-6-4 10:07 PM 發表

條傻佬有乜犯罪動機?
點解要走去荷里活廣場?
點解要去買刀?
點解要揀2個死者追殺?
點解要插上34刀?
系咪冇食藥?
話明係傻既,根本就不能用正常人思維去猜測佢既動機,可能性太多,可能真係隨機揀1個人,又或者對某些類型衣著打扮的人特別討厭,也有可能受害人曾經同個傻老有言語衝突,繼而動了殺機,所以奉勸一句,凡事以和為貴,千萬不要在街上同陌生人口角,分分鐘蝕底係自己

可能佢好似呢度D傻仔咁買錯野輸身家咪發癲狂捅人咯 
係香港大把呢D案例,只係睇下自殺定殺人!

隨機揀點解咁岩揀正女人落手?
其實有幾癲都好
潛意識都會揀弱者落手,會容易成功
有冇見過呢類無差異殺人,有槍除外
唔理係咪高大過自己既大隻佬,照斬不誤?
會擔心俾人打返轉頭

引用:
原帖由 sclee1209 於 2023-6-6 12:44 發表

隨機揀點解咁岩揀正女人落手?
其實有幾癲都好
潛意識都會揀弱者落手,會容易成功
有冇見過呢類無差異殺人,有槍除外
唔理係咪高大過自己既大隻佬,照斬不誤?
會擔心俾人打返轉頭
我唔係咁信有無差別,或者隨機姐,睇下呢度D傻佬比豬友
咪就係會揀我地呢D弱勢黎比豬咯,佢地D自己人就比讚,呢個就係分別
好彩我地係論壇姐,如果真實中比呢D傻佬斬左唔知幾多次

凡大災難/戰爭/大規模動亂後, 精神病必多, 上述事件對身心脆弱人士心理衝擊極大(尤以黑暴人士最明顯), 容易誘發情緒/精神病, 最慘係好多人唔知自己有事, 頭腦忽然短路, 同陌生人因小事玩MMA, 衝出馬路攔巴士, 做埋D低B犯法野企圖玩攬炒!!!

引用:
原帖由 johncheung7777 於 2023-6-6 06:47 發表

唔知。不過殺人者一定唔系好人
王小虎都殺過好多人, 但唔會有人話佢唔係好人

傻佬行事快,準,狠?識揀弱者落手?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]