• 瀏覽: 2,728
  • 回覆: 13
一項調查發現,自2月初教育局宣布逐步恢復全日制面授課後,近55%受訪學生面對學業時感到吃力,另超過50%的受訪學生更表示「功課太多」、「測驗及考試內容深」,以及「玩樂時間不足」,是感到吃力的主因。

關注學童發展權利聯席於本月9日至19日進行了網上問卷調查,共收回149份學童問卷及274份家長問卷。調查發現,40%家長表示學童近日平均每日的家課的數量為6份或以上,當中更有20%家長表示高達8份或以上,有60%學童需花2小時或以上才能完成功課;另外,更有超過30%家長表示,學童平均每星期默書次數為2次或以上。

學校和家長亦不應只著重學童學業,應同時關注學生的情緒健康和社交需要,增設不同類型的成長活動及小組,例如社交小組、情緒小組等,以多方位來回應學生成長需要。

原文網址:逾半學童對全日課感吃力 功課多考試難成主因 家長盼校方支援 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230531/bkn-20230531124733158-0531_00822_001.html

香港學生, 每天平均有 6 至 8 份功課.......實在太多了......
本人曾在澳洲中學,教過澳洲當地學生.......
西方學生頂多每天,只有 3 份功課而已.........

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230531/bkn-20230531124733158-0531_00822_001.html

功課少一陣又有家長出來嘈話點解禁少功課.......

咪又係D家長自己選既!
選學校的考慮主要因素:
1.成績
2.校風
3.學生品行
當中只有2,3的話,1唔得既話都唔選!
1大於一切!
學校咪應家長意願啦,咁點谷成績啊,功課多,補課多!
成績好,就自然受家長歡迎,
跟唔上?自己想辦法,再唔係就勸你轉校啦,以免拖低晒成績!

引用:
原帖由 grayseries 於 2023-6-3 22:11 發表

咪又係D家長自己選既!
選學校的考慮主要因素:
1.成績
2.校風
3.學生品行
當中只有2,3的話,1唔得既話都唔選!
1大於一切!
學校咪應家長意願啦,咁點谷成績啊,功課多,補課多!
成績好,就自然受家長歡迎,
跟唔上?自己想辦法,再唔係就勸你轉校啦,以免拖低晒成績!
唔係一班馬硬入一班馬房隻馬當然辛苦

取消校本、取消叩門

小學都唔補習唔識做,最後要家長幫手教.
老師真係負責硬塞,仲叫學生去補習班

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-6-3 07:07 PM 發表

一項調查發現,自2月初教育局宣布逐步恢復全日制面授課後,近55%受訪學生面對學業時感到吃力,另超過50%的受訪學生更表示「功課太多」、「測驗及考試內容深」,以及「玩樂時間不足」,是感到吃力的主因。

關注學童發展權利聯席於本月9日至19日進行了網上問卷調查,共收回149份學童問卷及274份家長問卷。調查發現,40%家長表示學童近日平均每日的家課的數量為6份或以上,當中更有20%家長表示高達8份 ...
亞洲學生功課本身都好沉重,再加埋父母額外比的課外活動,基本上同機器人無分別。

係做好員工的材料

小學生,識就0k啦,但學校會出陰題,識就識,唔識真係唔明㗎

根本應學疫情期間一樣,半日面授,甚至網上授課

填鴨式教育......

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-6-3 19:07 發表

關注學童發展權利聯席於本月9日至19日進行了網上問卷調查,共收回149份學童問卷及274份家長問卷。調查發現,40%家長表示學童近日平均每日的家課的數量為6份或以上,當中更有20%家長表示高達8份 ...
Band 3-5,家長有得揀!
鍾意澳洲教學模式,走。

小學有乜難 都係念書 考記性  識就識 唔識就唔識

要校方支援啲乜啊?
索性嘈個老師叫佢俾少啲功課考試出淺啲咪得囉

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-6-4 14:56 發表

要校方支援啲乜啊?
索性嘈個老師叫佢俾少啲功課考試出淺啲咪得囉
啤少啲功課吙又有另一班人出來嘈話功課少。
考試淺啲,個個考100分皆大歡喜,但考PS1及DSE咪仆晒街。

主題標籤 #教育局
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]