• 瀏覽: 30,038
  • 回覆: 315
+9
對於鑽石山謀殺案疑兇有精神病紀錄,醫務衞生局局長盧寵茂表示,已即時檢視個案,從初步的證據觀察,這是單一個別事件,期望市民對精神健康有需要的人士,不要有標籤效應,並支持及鼓勵病人尋求幫助及治療,回復健康。局方會檢視整個流程,提出相關優化措施。...

何謂單一事件? 假慈悲邊個唔識? 明明係計時炸彈! 就叫人唔好標簽?  
政府將呢d暴力傾向嘅精神病人永久監禁, 殺人嘅就安樂死就係應做嘅事!  
同情呢個殺人者都係同佢一樣係罪人

新聞來源連結:
https://sina.com.hk/news/article/20230603/1/10/84/盧寵茂稱商場命案屬單一事-勿標籤精神健康有需要人士-15249081.html

真係好慘,精神病患者又會俾人針對,變成惡性循環。

引用:
原帖由 幪面超人 於 2023-6-3 17:56 發表

真係好慘,精神病患者又會俾人針對,變成惡性循環。
將有暴力傾向就永久監禁囉, 咁就無人針對到佢地

精神病患者,是需要人醫治......
而唔係被敵視針對......

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-6-3 18:00 發表

精神病患者,是需要人醫治......
而唔係被敵視針對......
你陪佢住囉

死個個唔係佢家人

有暴力底嘅都俾佢融入社區,家吓乜人受折磨,仲話標籤,標籤到先得假。吹脹。

引用:
原帖由 天無眼 於 2023-6-3 18:05 發表

有暴力底嘅都俾佢融入社區,家吓乜人受折磨,仲話標籤,標籤到先得假。吹脹。
叫果條友同盧局長兩個一齊住幾個月可能有幫助

應該有關愛小隊跟進送藥 ,尤其有暴力既
仲比佢長期無業 綜援打遊戲機,點過正常過日子,食藥都冇用啦!

佢儍就識會去到現場先買刀⋯還識揀支最尖最利的 

引用:
原帖由 祖迪 於 2023-6-3 18:09 發表

應該有關愛小隊跟進送藥 ,尤其有暴力既
住起政府高官嘅屋企, 咁咪有人睇住佢地囉

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2023-6-3 18:10 發表

佢儍就識會去到現場先買刀⋯還識揀支最尖最利的 
傻乜嘢!? 手持白咭就天下我有

盧蠢茂。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-6-3 18:01 發表

你陪佢住囉
不是所有精神病患者,都是有暴力傾向.....
建議港府設立多些精神病院.....
有暴力傾向的精神病患者,
必須強制住院.......

D黃官成日放生精神病罪犯而唔係強制判佢入住青山

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]