• 瀏覽: 4,774
  • 回覆: 21
中方以有XLUUV,即“超大型無人駕駛水下潛航器” ,也加入了硬殺傷武器,該艇兩側佈置有主被動聲吶基陣,這意味著其可以自主偵察、探測、識別和鎖定目標,且大概率可以根據目標的水下聲音特徵而主動發起攻擊,美核潛時常探訪南海,故南海諸島成為無人潛航器, 無人機基地也順理成章吧!

但比較關注是衝突時,美核潛被擊中,劇烈爆炸核彈是否安全?

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/核武器

核彈難就難喺呢度
為左安全,將個引爆基制定得好高,否則 任何意外都唔係任何一政府/軍隊可以承擔
美蘇都有核潛 潛喺大海,大家一樣魚照食水照游

至於和平時攻擊核潛扮意外…..
都係早啲瞓算把啦
除非你諗住 先發動核戰,先清除對方核潛

再先進嘅魚雷,都係用主動聲納,對方一樣收倒,係好獨特嘅水下聲音,又大聲,絕對夠時間 通知本國 核報服
(蘇聯 好多時喺北冰洋下,係有可能被無聲無息 消滅,美國就諗左戰略跟綜,蘇聯發展左唔少反制)

平時只要懷疑某水域有不明來歷潛艇,就會放主動聲納浮標,如果真係有潛艇,對方就要馬上上浮,上浮就表示冇惡意,唔上浮就可以放深水炸彈,喝個係國際慣例

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-6-3 11:55 發表

核彈難就難喺呢度
為左安全,將個引爆基制定得好高,否則 任何意外都唔係任何一政府/軍隊可以承擔
美蘇都有核潛 潛喺大海,大家一樣魚照食水照游

至於和平時攻擊核潛扮意外…..
都係早啲瞓算把啦
除非你諗住 先發動核戰,先清除對方核潛

再先進嘅魚雷,都係用主動聲納,對方一樣收倒,係好獨特嘅水下聲音,又大聲,絕對夠時間 通知本國 核報服
(蘇聯 好多時喺北冰洋下,係有可能被無聲無息 消滅,美國就 ...
現時是說衝突情況,美核潛必到莫非發現每次警告了事,在美海域中核譖也是一樣對待?

要間軍壇太監蠢王,佢話尾爸有精騙,冇可能擊沉。

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2023-6-3 12:53 發表

現時是說衝突情況,美核潛必到莫非發現每次警告了事,在美海域中核譖也是一樣對待?
用得核潛仲叫衝突?

已說老美遠距補給是死症,甚至F35, B21 空中加油都很危險,隨時給殲20長程導彈擊落,故美核攻擊潛艇才是老共最忌,威協航母和其它戰艦。

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2023-6-3 14:50 發表

已說老美遠距補給是死症,甚至F35, B21 空中加油都很危險,隨時給殲20長程導彈擊落,故美核攻擊潛艇才是老共最忌,威協航母和其它戰艦。
艦隊咁易比核攻擊潛艇偷襲嘅,投降把啦
你當啲帶刀護衛食齋嘅咩,反潛係佢哋 工作 1/2

就算核潛,平時都只可以10節以下航行,根本跟唔上海面艦隊
一開高速,聾嘅都知你喺邊,來十隻當5雙

核攻擊潛艇 目的係獵殺導彈潛艇,大家水下咁高咁大,比嘅係 跟蹤/反跟蹤能力

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-6-3 16:07 發表

核攻擊潛艇 目的係獵殺導彈潛艇,大家水下咁高咁大,比嘅係 跟蹤/反跟蹤能力
洛杉機級極速33節,仲快過水面艦,你講10節幾多年前嘅?
https://zh.wikipedia.org/zh-hant/洛杉矶级攻击型核潜艇

先搞清楚原子彈引爆原理吧,要多條雷管同時引爆,將易裂變物質(一般造成亞臨界空心球體)向內坍塌壓縮成一個超臨界實心球狀。基本上一定要係佢個電路發出指令引爆先可以有效起爆。
外力破壞/引爆一般不能有效起爆,就算巧合可以起爆易裂變物質,當量亦十分低。金仔頭幾年核試,都試過原子彈設計有問題,起爆失敗結果得幾百噸爆炸力。
聚變彈亦係由原子彈引爆,聚變彈對起爆嘅質量要求更高。

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-6-3 16:07 發表

基本上現時對艦隊最具威脅的艦種就是潛艇,不管你反潛多厲害也好其實都是不可能像遊戲開了全視野密技般看清水下一切活動
而且以戰例而言即使二戰時只有不到十節的水下速度和數十分鐘的水下活動時間限制也好仍然是會對艦隊造成傷害,畢竟在那場合底下潛艇不是拿來追逐目標而是在特定海域放哨並進行伏擊

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2023-6-3 17:08 發表

https://zh.wikipedia.org/zh-hant/洛杉矶级攻击型核潜艇
潛艇行到33節,等如自我公布位置。

回 erkc 兄

2戰U潛艇只係 識潛水嘅小型炮艦,水面有成廿幾節,係快速走到攻擊泛圍先下潛

到盟軍用左雷達後就潰不成軍

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2023-6-3 17:08 發表

30節或以上 產生嘅嘈音,過千公里都探測倒

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-6-3 22:17 發表

30節或以上 產生嘅嘈音,過千公里都探測倒
erkc 兄咪講咗潛艇是靜音伏擊,30節是必要時可應用,並不是任何時候海底開快艇。

引用:
原帖由 9個老遊艇 於 2023-6-3 22:27 發表

erkc 兄咪講咗潛艇是靜音伏擊,30節是必要時可應用,並不是任何時候海底開快艇。
唔用又點走近艦隊?
航母係經跑30節,因為要甲板風

大海茫茫玩守株待兔?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]