• 瀏覽: 71,218
  • 回覆: 719
+25
荷里活廣場今午(2日)發生斬人命案,兇手在商場2樓家品店購買行兇刀具後,前往3樓「大開殺戒」,短短10分鐘就有兩名年輕女捱斬不治。據多段網傳影片可見,兇手犯案時未有收手,執法人員遲遲未到場,有一名熱心男子雙手挺身而出,持櫈拍打刀手頭部並嘗試制服對方,後者才肯收手。

據目擊者提到,刀手行兇時未有收手,直至一名身穿疑似食肆廚部服裝的中年漢出現,並手持兩張櫈嘗試制服疑兇,持櫈拍打對方頭部,後者隨即停手並在背靠相隔數米的商場指示牌站着。雙方此時「敵不動、我不動」般對峙,同時兇手遠望兩女躺臥血泊之中,直至執法人員到場將其制服,而中年漢亦在此時離開現場,並持櫈進入現場附近某酒樓,相信是該食肆的員工。

好可惜, 在新聞見到的最勇係被第二個殺害的長頭髪女仔
佢多次用力推開凶徒, 阻止凶手行凶, 

不過其他巿民係冇一個去幫手, 包括保安都係維護人群唔好埋去, 
個個落閘隔住透間的玻璃門或閘看住佢一刀一刀去插第一死者

相信如商鋪門個個齊心, 好像這位勇敢男士拿櫈一齊出去同凶徒對峙,  或拉了那位長髪女生入鋪內再落閘, 相信那女生係唔洗死.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230602/bkn-20230602224927281-0602_00822_001.html

這男士能在這時仍能挺身而出, 去對峙凶徒, 這英勇的心, 值得尊敬

呢啲情況途人應該先顧好自己安全,普通市民走係應該的,咩一齊衝上去只會增加死傷者

可惜保安只是一班等退休的人仕, 所以佢地真係只能企定定係度, 唔怪得佢地, 因為佢地都無受過訓練

當凶手插第一個女死者時, 如有人受過訓練, 相信就會從後撲上用
納爾遜式鎖

, 從背鎖住佢, 再有街坊上去踢甩佢手上把刀的話, 這傷亡可以減低
但現場的英勇只得那長髪的女生囉

引用:
原帖由 hako 於 2023-6-3 07:51 發表

呢啲情況途人應該先顧好自己安全,普通市民走係應該的,咩一齊衝上去只會增加死傷者
所以嗰位男士的英勇行為咪更值得贊揚囉, 
在這時候,千萬人閃閃閃, 佢就唔往矣, 英雄

但今次最令我敬佩的係第2位死者, 那長髪姑娘

佢同死者好似只係朋友而已, 但在患難仍以死去對抗凶徒, 呢D咪真朋友, 

就算最後係殺身成仁, 但佢更加係英雄中的英雄

https://youtu.be/uCVdz3_R_RE

英雄 誓流熱血 無懼霜雪厚
豪情義氣蓋世 讓名字記百世生命洪流
熊火千載不朽 光輝在捨我葬身後
英雄 但求曾經璀璨便足夠 

啊... 對與錯進與退 生或死看透
啊... 若尋獲好知己 生命復何求
憑我兩手 更改世代的春與秋
絕情絕愛似我 傲然踏千山 勝敗不悔疚

引用:
原帖由 hako 於 2023-6-3 07:51 發表

如果真係亂斬人既恐怖分子,一齊走死傷更重。只要手上有野可以擋刀,都應該合力制服狂徒。

阿叔攞硬好市民獎!

引用:
原帖由 starr 於 2023-6-3 08:01 發表

如果真係亂斬人既恐怖分子,一齊走死傷更重。只要手上有野可以擋刀,都應該合力制服狂徒。
所以我好欣賞大陸那單好人好事, 
有人在街拿菜刀斬人

https://youtu.be/TR9Q1d_Xib4?list=UULF_wxcJGJ3iO_B7TzfZm0ccA

中國的那兩位街坊好嘢 

但, 這些好人好事太罕有, 所以遇到這些, 能救到自己的就只有自己

辣椒水,電擊槍,商場保安冇咩?

唔係惡意,發生咗半日,特首、保安局局長去咗邊?

換轉林鄭一定會第一時間表示深切慰問,大佬,宜家死2 個人,你身為正苦都唔理d人覺得問題都唔大,咪會再發生😔🤷🤧

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2023-6-3 08:08 發表

阿叔攞硬好市民獎!
同意, 當時係得佢咁勇, 反而我見有個帶黑口罩的後生就只有縮係鋪的青年, 隔住玻隔扮觀眾

其實商場咁多人
條友得一把刀 根本可以壓制到
由此可見 香港人的確系涼簿

如果當時有幾個男人,識得拿橙去打個光頭
應該救到一個
願死者家人安息

由台灣,日本,內地,到香港
尼類隨意殺人事件
好似會傳染甘

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]