• 瀏覽: 56,940
  • 回覆: 386
+7
被捕39歲男子無業、有精神病紀錄,與兩名女死者不認識,涉嫌於荷里活廣場買12吋長刀、單獨犯案。疑兇與死者關係及動機屬警方最重要方向。

鑽石山荷里活廣場發生斬人血案,兩名女子遭一名光頭漢手持利刀狂插慘死。據悉,39歲姓司徒的疑兇無業,靠領綜援過活,患有妄想型精神分裂症,3月曾向精神科醫生求醫,有消息指他曾持刀斬父,需要入住醫院接受治療。警方正調查疑兇是否與遇害的兩名女子相識,消息指調查初步相信事件不涉及情殺,警方稍後將於凌晨零時交代案件詳情。

吓, 怎解咁架, 又話係老婆,又話係tb搶了佢老婆, 所以要斬佢地

原來全部唔係??
係全不認識  

原來真係遇正痴線佬  
咁死得冤枉囉

新聞來源連結:
https://news.tvb.com/tc/local/647a17912d02ad8b7b987a41/港澳-【荷里活廣場謀殺案】被捕39歲男子無業有精神病紀錄與兩名女死者不認識

香港人最鐘意吹水,假都變成真

曾和向精神求醫都唔理,醫生都有相當責任wo😒🥹

呢個光頭佬, 連佢老豆都曾經想斬, 

咁都唔塔佢係精神病院??
仲俾佢週街走

咁今次這對女性朋友真係烏雲蓋全身, 俾件白卡人士係剛屠殺??

死刑啦, 佢殺了兩條人命

白卡唔係大晒, 殺人唔洗填命架

唔係天氣熱, 熱到佢發神經, 係商場隨機殺人嘛

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-6-3 00:40 發表

曾和向精神求醫都唔理,醫生都有相當責任wo😒🥹
我覺得, 佢有咁嚴重的斬人傾向, 怎解精神科醫生會放佢出黎俾佢週街走

引用:
原帖由 開心大少奶老公 於 2023-6-3 00:40 發表

香港人最鐘意吹水,假都變成真
不過, 這些假消息好似好真,
竟可作到又老婆, 又第三者, 又大陸人這些

其實, 那賣刀的家品店店員, 真係算同死神擦過, 

呢d老謀應該恢復死刑,起碼對死者係一個公道,又唔洗浪費公帑養殺人犯,甚或有膠官放生假釋

精神病人已經有傷人記錄就冇放佢出來啦,宜家唔差別殺人,精神病醫生對妄想精神分裂症都好輕視,隨便覆診比點藥就算,宜家釀成慘劇,導致兩位無辜女孩身亡

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-6-3 00:43 發表

呢個光頭佬, 連佢老豆都曾經想斬, 

咁都唔塔佢係精神病院??
仲俾佢週街走

咁今次這對女性朋友真係烏雲蓋全身, 俾件白卡人士係剛屠殺??

死刑啦, 佢殺了兩條人命

白卡唔係大晒, 殺人唔洗填命架
精神病加暴力傾向,點都應該要入精神病院。

原來報紙佬又老作

白卡老 冇仇報

香港應該有死刑

引用:
原帖由 guwong123 於 2023-6-3 00:58 發表

精神病人已經有傷人記錄就冇放佢出來啦,宜家唔差別殺人,精神病醫生對妄想精神分裂症都好輕視,隨便覆診比點藥就算,宜家釀成慘劇,導致兩位無辜女孩身亡
因為無資源,所以係由得佢地 
https://paper.hket.com/article/3222311/資源失衡 削精神病社區復康成效
最長輪候近兩年 診治僅數分鐘
人手方面,世界衞生組織建議,精神科醫生與人口的比例為1:10,000;截至2021年,香港有約400名精神科醫生,比例約為1:20,000,不但大幅落後於世衞標準,更及不上發達國家如英國(比例為1:7,000)、美國(比例為1:8,000)等,結果便是首次到公立醫院精神科約診,最長輪候時間接近兩年,而且每次覆診,亦只能持續數分鐘。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]