• 瀏覽: 12,289
  • 回覆: 24
中國和台灣能否合作在台灣海峽,
橫跨福建省和台灣北部,
興建海底發電廠把海流變電流。
供應兩地岸邊的電力需求?

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2023-6-2 02:46 發表

橫跨福建省和台灣北部,
菜婆唔阻撓就冇問題!

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-6-2 10:00 發表

菜婆唔阻撓就冇問題!
小心中計!

台灣就是中國的台灣,根本就冇所謂既「中台」

毒派呢招在香港用左好耐,乜野「中港矛盾」、「中港一家親」,都係潛移默化引導香港不是中國

引用:
原帖由 starr 於 2023-6-2 10:53 發表

小心中計!

毒派呢招在香港用左好耐,乜野「中港矛盾」、「中港一家親」,都係潛移默化引導香港不是中國
港, 台, 澳就冇問題

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-6-2 11:00 發表

港, 台, 澳就冇問題
中國係國名
大陸/內地、港澳台都係地名

引用:
原帖由 starr 於 2023-6-2 11:11 發表

中國係國名
大陸/內地、港澳台都係地名
明白!

引用:
原帖由 starr 於 2023-6-2 10:53 發表

小心中計!

但實際一國兩制就將兩地看成相對獨立的實體,沒有從屬關係。

呢樣係中央默認的

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2023-6-2 12:24 發表

但實際一國兩制就將兩地看成相對獨立的實體,沒有從屬關係。

呢樣係中央默認的
睇左央視新聞幾年,從來都唔會咁講

引用:
原帖由 starr 於 2023-6-2 20:51 發表

睇左央視新聞幾年,從來都唔會咁講
中央習慣只做無講
口無講支持獨立,但實際中央俾香港的權力,係接近一個獨立國家所擁有的權力,否則點解香港違抗中央指令,甚至違抗人大釋法,中央都無任何動作,行使其監督責任

中央只係名義上收回香港,實際上就係香港獨立運作

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2023-6-2 02:46 發表

橫跨福建省和台灣北部,
中央一直都有解放及重建台省的想法,台省實在太落後。。。
但因台省現時政治氣候極近似南韓,台省主理人及其政治班底極偏美及腐敗,只有等戰後及清除其腐敗政權才好落墨。

真心話,正常人都希望和平及安居樂業,但奈何總有喜歡發災難財及好殺戮,白皮一族不真正死一次世界是無法得以寧靜的。
想中央再為台省行多一步,那要再等多一會了。。。
🙏

引用:

橫跨福建省和台灣北部,
問題係條電纜點走?幾高電壓?
距離越遠,所需嘅電壓越高(電壓越高,電阻對電力嘅消耗越低)
但電壓越高,絕縁要求亦越高。
走海底?高壓電纜連地底都不能走,何況海底?!
走海上?那不如在台灣起多幾個發電站算數。

引用:
原帖由 貓男 於 2023-6-5 10:26 發表

問題係條電纜點走?幾高電壓?
距離越遠,所需嘅電壓越高(電壓越高,電阻對電力嘅消耗越低)
但電壓越高,絕縁要求亦越高。
走海底?高壓電纜連地底都不能走,何況海底?!
走海上?那不如在台灣起多幾個發電站算數。
如果考慮輸電距離損耗就不必擔心,大陸既特高壓技術成熟,已經實現西電東送,距離比台灣海峽長太多了

西電東送_百度百科 (baidu.hk)
中國特高壓輸電「獨步全球」 實現超遠距離高效能輸電 | 超級工程 | 中國科技 | 當代中國 (ourchinastory.com)

引用:
原帖由 劉婕 於 2023-6-2 10:00 發表

菜婆唔阻撓就冇問題!
有病就睇醫生啦,點做呀?不如話起條橋搭向美國吖?

引用:
原帖由 starr 於 2023-6-5 10:57 發表

如果考慮輸電距離損耗就不必擔心,大陸既特高壓技術成熟,已經實現西電東送,距離比台灣海峽長太多了

西電東送_百度百科 (baidu.hk)
中國特高壓輸電「獨步全球」 實現超遠距離高效能輸電 | 超級工程 | 中國科技 | 當代中國 (ourchinastory.com)
並唔係輸電距離有幾遠
大陸西電東送,始終都係內陸地區
冇海洋相隔,技術問題相對容易得多
就好似歐洲除左英國,大部分都係內陸國土相接國家
德國廢核電就同隔離法國佬買核電
台灣係屬海島地區,要外部送電必然係海底電纜
台灣要發展綠能,其一風力發電
問題係只有外島澎湖四季都有風,符合風力全年發電需求
風力發電冇法儲存,只能拉電線輸出使用
台灣嘈左好多年,澎湖架大風車發電機,發電傳送到台灣本島
係邊個地方上岸? 每個地方民眾都鬼殺咁嘈,又話環保又話會汙染
大家都唔想電纜係自己居住果區上岸
另一個麻煩,如果海底電線損壞漏電好麻煩,維修又麻煩
台灣電力問題,除左起核電廠,火力發電廠,買天然氣發電,別無他法
果啲太陽能,風力只能輔助用,唔可以當主力

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]