• 瀏覽: 58,219
  • 回覆: 216
+4

撰文:凌逸德出版:2023-05-31 23:16更新:2023-06-01 00:51讚好1790035

將軍澳日出康城首都一個單位懷疑裝修期間,拆毀部分主力牆,引來各界包括其他住戶的關注,擔心會否影響大廈結構安全。有業主代表今晚(31日)在大堂位置收集簽名,聯署提出「五大要求」,包括促請屋宇署和港鐵物業部調查客務處在事件上有否疏忽,以及交代往後改善方案等。期間有保安報警,指相關活動未經申請,警員到場調查。

「首都真業主團隊」傍晚於首都發起聯署行動,成員包括第一屆業委會主席張志董等人在場收集住戶簽名,聯署提出「五大要求」,包括促請屋宇署和港鐵物業部調查客務處在事件上有否疏忽,以及交代往後改善方案,同時要求港鐵客務處向業戶提出詳細報告,定期匯報政府和港鐵的調查和事件進展。其後於現場被放置多塊告示板,指有關活動未經客務處授權。

========================================================================================

「五大要求」咁熟口熟面,你想嚇Q死啲保安咩,唔即刻報警就有鬼!    

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/903974/日出康城拆主力牆-業主聯署提-五大要求-追究責任-保安報警

非法集會。2019 違法達義手法。獨立調查乜獨立調查物。

但係佢地唔搵果個業主同設計公司

又借屍還魂,死而不疆!

笑佐 5大x球, 鄺球?!

啱吖,要佢賠全幢大廈樓價捐失!

引用:
原帖由 ax7ax 於 2023-6-1 03:07 發表

但係佢地唔搵果個業主同設計公司
梗係有大食大,揾切雞師同孽主賠到條毛比你咩!

知道業主冇錢賠,轉移追究管理公司,佢平時自己裝修有冇比圖管理公司睇?

遲d可能茅頭直指樓上孽主, 佢唔大肆篤爆件事可能無咁大鑊!而家全港都知, 要買樓都唔會考慮首都啦

引用:
原帖由 WakeUp77 於 2023-6-1 02:36 發表

非法集會。2019 違法達義手法。獨立調查乜獨立調查物。
你想話要求獨立調查就係搞事?

點解係五唔係六?

釘條友牌啦, 自己賣樓唔知架咩, 知法犯法, 拉入去坐啦

業主做既問題,問政府有無疏忽?

咁管理處要洗樓,逐家逐戶上門check check 喇,可能仲有。

報串個個玩大左,可以隨時又比人係元朗私了🫣

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]