• 瀏覽: 3,910
  • 回覆: 28
+3
港協暨奧委會修訂港隊出賽的《國歌、區旗指引》,領隊必須要求主辦方簽收條,確認收妥正確國歌及區旗,出賽及領獎前領隊要再次核對,否則港隊必須拒絕出席,新指引6月1日起生效。
經修訂的指引要求,各體育總會每次出發參與國際賽事前,必須向港協領取工具包,當中包括2份儲存正確國歌的電腦硬碟或USB和2面區旗,以及供比賽主辦方

一旦播錯國歌或升錯國旗,港隊要做「T」手勢反對,甚至離場。領隊應馬上向體育總會匯報,總會主席須在2小時內以電話通知港協,並在下一個工作天提交簡單書面報告。如果體育總會不遵守指引,可能被暫停會員資格、津貼或資助。

驚示驚俾人話究竟去播歌定去比賽架,
呢d政治嘢點解吾揾AO隨團去做?

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/港協修訂國歌區旗指引-領隊須要求主辦方簽收條確認/379943

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-5-31 21:08 發表

關台灣省1450水兵咩嘢事呀

你關心下賴清德話要用核電好過啦
諗起都好笑
香港隊出去比賽究竟係為播歌定為參賽?
點解要運動隊兼做呢樣嘢?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-5-31 21:12 發表

諗起都好笑
香港隊出去比賽究竟係為播歌定為參賽?
點解要運動隊兼做呢樣嘢?
乜野係運動隊??

你班仆街玩野玩得咁過引,而家香港政府同你玩攬炒!

引用:
原帖由 半生善變的AC 於 2023-5-31 21:24 發表

如果嫌麻煩/嫌辛苦,可以唔做領隊

引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-5-31 21:19 發表

諗起賴清德又話要用核電都好笑

為咗選票又要食言,民進黨又瀨屎

I can't breathe!!

萊灣黑警

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-5-31 21:28 發表

唔做運動員都得!又係比班仆街玩爛咗例子!香港之前都好自由!點解搞成咁?

引用:
原帖由 半生善變的AC 於 2023-5-31 21:30 發表

唔做運動員都得!又係比班仆街玩爛咗例子!香港之前都好自由!點解搞成咁?
香港以前講野,寫野幾自由,咪又係多得黃人曱甴囉

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-5-31 21:45 發表

香港以前講野,寫野幾自由,咪又係多得黃人曱甴囉
黎智英罪魁禍首

引用:
原帖由 半生善變的AC 於 2023-5-31 21:24 發表

政府咁緊張
點解吾自己派AO去handle? 

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-5-31 21:28 發表

播歌吾係領隊份內工作

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-5-31 22:22 發表

播歌吾係領隊份內工作
領隊工作係乜??

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]