• 瀏覽: 35,970
  • 回覆: 189
+4
現金因為大陸用唔到八達通就當然,但國際信用咭,又無payme,轉數快,更加唔好講tap and go,連bocpay都無
我去全世界都係用信用咭,食飯買野,但返大陸就無現金唔掂。我又唔會專登申請銀聯信用咭。

大陸港媽最鐘意著閃閃反光銀面鞋

引用:
原帖由 gk3328 於 2023-5-31 08:26 發表

佢哋把背囊孭在胸膛,不論男女都係,包括在香港的新香港人同佢哋後代。
因為大陸小偷十幾年前開始,專開背囊拉鏈偷竊,所以大陸用家進化成背囊放前面,直至現在…

引用:
原帖由 真命天子 於 2023-5-30 19:59 發表

上星期五(26日)為佛誕假期,不少港人趁著3天「不長也不短」的連假,前往了深圳、澳門、珠海等地方度假吃喝玩樂,人流令多個關口都大排長龍!有內地網民在社交媒體上透露,稱前日(27日)在深圳的商場內,感覺一半的客人都是「香港人」!

...
你以為香港人一定守秩序排隊?
上次去惠州某餐廳排隊沖茶,
就係俾條仆街港佬打尖!

齋睇人哋嘅評語, 就已經比高尚港人更高尚, 唔似班黃黑妓, 永遠帶住仇恨去批評.
亦唔似呢度果班堅實信徒咁樣, 狗眼看人低, 卻唔知自己係更低.

引用:
原帖由 lctj9 於 2023-5-30 23:23 發表

內地人唔興著運動鞋、揹背囊?
啲大陸麻甩佬好鐘意著夢特嬌T恤加西褲的

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 lctj9 於 2023-5-30 23:23 發表

內地人唔興著運動鞋、揹背囊?
又真係少,佢地新一代衣著比起香港新一代多元化品味化好多。

你可以留意下抖音成都既街拍。

其實都係潮流與習慣。

引用:
原帖由 kuochung 於 2023-5-30 23:59 發表

多9魚啦,咁去街又唔係番工咁緊係著便服波鞋架啦,唔通學以前國內人去邊都著對皮鞋咁攪笑咩 ,孭背囊又係好笑,大佬唔係落街去超市買個杯麵啊,上大陸點都要攞水證件雨傘買野都要用野袋住一對手攞得幾多野,依編文個作者係火星出世架,出街唔洗著鞋物件唔洗袋曉自己飛
寫咁多顯得你無知同窮,車都無一部要孭住背囊咁辛苦要孭咁多嘢周街走真可憐,緊係要著波鞋啦,日日趕來趕去,點同國內比呀!地大用車代步,停車位就係公司附近點對點,有嘢都放部車到啦鬼佬都係著皮鞋多

引用:
原帖由 Oncology 於 2023-5-31 01:14 發表

其實除街市外,我又唔覺港人好多會用現金,八達通,pay wave巳極普遍。
曱甴店都係現金only 你咁快放棄手足

引用:
原帖由 keko 於 2023-5-31 03:21 發表

內地人唔鐘意背囊,因為我試過好耐之前喺大陸用背囊後邊俾人偷嘢
我都試過喺香港被人偷嘢喎

引用:
原帖由 花開的方向 於 2023-5-30 23:29 發表

咁唔著波鞋,內地人又著咩鞋?
女人高跟鞋?
男人著拖鞋???🤭🤭🤭
拖鞋加套西裝

引用:
原帖由 gcyk 於 2023-5-30 21:00 發表

垃圾 hk01 想補蘋果後塵,日日係度搞分化
抄小紅書啫,一講中港矛盾,同胞好有興趣

引用:
原帖由 Sambb 於 2023-5-30 22:49 發表

次次上深圳都好自豪咁著去對李寧上去
但同胞著N記丶A記多喎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]