• 瀏覽: 35,988
  • 回覆: 189
+4
引用:
原帖由 gcyk 於 2023-5-30 21:00 發表

垃圾 hk01 想補蘋果後塵,日日係度搞分化
東方咪一樣

引用:
原帖由 kuochung 於 2023-5-30 23:59 發表

多9魚啦,咁去街又唔係番工咁緊係著便服波鞋架啦,唔通學以前國內人去邊都著對皮鞋咁攪笑咩 ,孭背囊又係好笑,大佬唔係落街去超市買個杯麵啊,上大陸點都要攞水證件雨傘買野都要用野袋住一對手攞得幾多野,依編文個作者係火星出世架,出街唔洗著鞋物件唔洗袋曉自己飛
內地人唔鐘意背囊,因為我試過好耐之前喺大陸用背囊後邊俾人偷嘢

引用:
原帖由 wang8699 於 2023-5-30 22:56 發表

內地人 一定手夾皮包
依家無啦

港燦三寶、縮骨、算爆、老鬼土、就聽過!

又真係冇錯喎... 就算係北美歐洲
20度嘅時候啲鬼佬都已經背心短褲

香港人就係七彩羽絨, 鮮豔波鞋, 加花呢花碌背囊... (就算唔係旅行嗰啲, 總之香港人都孭住一大個背囊出街🤔
總之成個配搭撞曬色嘅 .. 多數係香港人..雖然啲大陸大媽都可能會撞色, 但係就會少咗花呢花碌背囊, 所以可以分別大陸大媽同香港人.. 

不過我呢啲加燦, 返到香港都好容易畀人認出唔係本土香港人, 十幾度個個著羽絨, 我就t卹...兩手fing fing... 🙄😓

上面人都有三寶  自卑  自大  玻璃心

引用:
原帖由 lctj9 於 2023-5-30 23:23 發表

內地人唔興著運動鞋、揹背囊?
連內地農民大叔,出外旅行都會咁著

引用:
原帖由 真命天子 於 2023-5-30 19:59 發表

上星期五(26日)為佛誕假期,不少港人趁著3天「不長也不短」的連假,前往了深圳、澳門、珠海等地方度假吃喝玩樂,人流令多個關口都大排長龍!有內地網民在社交媒體上透露,稱前日(27日)在深圳的商場內,感覺一半的客人都是「香港人」!

...
點解唔排隊?咁咪成日起爭執,跟住話人歧視?一個跟一個,等既時候睇手機,安安樂樂,真係好趕咪走

引用:
原帖由 gcyk 於 2023-5-30 21:00 發表

垃圾 hk01 想補蘋果後塵,日日係度搞分化
冇錯,呢啲帖我都唔會討論,好多舊魚

港燦

唔通著住對黑皮鞋👞、高跟鞋行山咩

香港🇭🇰三寶
️繁體字,操流利純正廣東話、揸BNO

我中兩樣,只是比錢己經轉用支付寶

引用:
原帖由 wang8699 於 2023-5-30 22:56 發表

內地人 一定手夾皮包
你這是幾十年年前的印象吧?大陸人出去玩最多帶點衣服,外加一個手機。其餘的不用帶,如果有錢一個手機就可以了。衣服都不用帶。

識得分都係好既, 只要唔好好似某D香港人咁岐視就OK 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]