• 瀏覽: 35,991
  • 回覆: 189
+4
引用:
原帖由 faigary 於 2023-6-1 08:13 發表

照顧長輩唔係拎完祖先既錢留低d錢就叫照顧,原來藍絲就係咁,畜性都不如
無BNO真係唔係香港人,只有真香港人才有bno
不過新移民去爭取係無可厚非

講開原居民,都回歸咁多年,戀殖既所謂丁權都要收皮
解決丁權係解決土地問題既關鍵
支持除消丁權戀殖行為,中國藍絲都要做
冷血黃屍一向丟低老人父母自己著草
不過咩薪藍絲?我只知香港只有正常市民同黃屍暴徒

引用:
原帖由 faigary 於 2023-6-1 08:13 發表

照顧長輩唔係拎完祖先既錢留低d錢就叫照顧,原來藍絲就係咁,畜性都不如
無BNO真係唔係香港人,只有真香港人才有bno
不過新移民去爭取係無可厚非

講開原居民,都回歸咁多年,戀殖既所謂丁權都要收皮
解決丁權係解決土地問題既關鍵
支持除消丁權戀殖行為,中國藍絲都要做
你哋手足黃暴曱為政治打父母,同父母斷交既大把啦,呢的叫有人性?

如果黃曱父母有錢,佢哋會呃父母錢呃父母賣樓比佢著草,丟落父母係香港要我呢納稅人養!

你200幻手足走得甘少,你都走啦,香港中國架,唔啱美9黃曱生活。

仲有好多都係窮港人

引用:
原帖由 人妖怪物作死 於 2023-6-1 15:43 發表

你哋手足黃暴曱為政治打父母,同父母斷交既大把啦,呢的叫有人性?

如果黃曱父母有錢,佢哋會呃父母錢呃父母賣樓比佢著草,丟落父母係香港要我呢納稅人養!

你200幻手足走得甘少,你都走啦,香港中國架,唔啱美9黃曱生活。
孝唔孝順就黃藍各自表述無野好爭拗。

但講到「丁權」問題,當然係所謂「原居民」獨有,記住從來只有「新界原居民」,班柒頭就當左「香港原居民」,新界從來只係租界, 九龍香港先係割讓。 不過都唔係重點。重點係都回歸左咁多年,仲有一班人戀殖到一個點,眷戀港英餘孽下東西,
以前有民主派既人,大陸唔敢亂來,但今時唔同往日,「丁權」係呀爺必須處理既事,邊個反對廢除「丁權」就係同呀爺作對,不配做中國人, 只係永遠既「英狗」。 所以廢除「丁權」刻不容緩,你無理由唔支持?

引用:
原帖由 真命天子 於 2023-5-30 19:59 發表

上星期五(26日)為佛誕假期,不少港人趁著3天「不長也不短」的連假,前往了深圳、澳門、珠海等地方度假吃喝玩樂,人流令多個關口都大排長龍!有內地網民在社交媒體上透露,稱前日(27日)在深圳的商場內,感覺一半的客人都是「香港人」!

...
做乜成日扮香港人

引用:
原帖由 faigary 於 2023-6-1 22:08 發表

但講到「丁權」問題,當然係所謂「原居民」獨有,記住從來只有「新界原居民」,班柒頭就當左「香港原居民」,新界從來只係租界, 九龍香港先係割讓。 不過都唔係重點。重點係都回歸左咁多年,仲有一班人戀殖到一個點,眷戀港英餘孽下東西,
以前有民主派既人,大陸唔敢亂來,但今時唔同往日,「丁權」係呀爺必須處理既事,邊個反對廢除「丁權」就係同呀爺作對,不配做中國人 ...
一講丁權班鬧人戀英真曱甴自動收皮

引用:
原帖由 甜美深綠的超市 於 2023-6-1 22:25 發表

一講丁權班鬧人戀英真曱甴自動收皮
丁權問題已經困擾香港多年,一班戀殖自私既人
共產黨必然會剷除。 新界只係租借比英國99年,回歸都成30年,已經沒有理由再維持丁權,必定要廢除。 香港係中國固有領土,不是英國人的,任何戀殖既政策必定消除。

引用:
原帖由 真命天子 於 2023-5-30 19:59 發表

上星期五(26日)為佛誕假期,不少港人趁著3天「不長也不短」的連假,前往了深圳、澳門、珠海等地方度假吃喝玩樂,人流令多個關口都大排長龍!有內地網民在社交媒體上透露,稱前日(27日)在深圳的商場內,感覺一半的客人都是「香港人」!

...
其實香港人一眼都能認出大陸人。

引用:
原帖由 花開的方向 於 2023-5-30 23:29 發表

咁唔著波鞋,內地人又著咩鞋?
女人高跟鞋?
男人著拖鞋???🤭🤭🤭
我見過皮鞋高跟鞋行山

引用:
原帖由 faigary 於 2023-6-1 22:08 發表

以前有民主派既人,大陸唔敢亂來,但今時唔同往日,「丁權」係呀爺必須處理既事,邊個反對廢除「丁權」就係同呀爺作對,不配做中國人 ...
我唔比任何表態,因為唔關我事!
我唔係新界原居民,收唔收丁權與我無關!

所謂香港原居民,即係點?
我阿嫲係30年代太婆黎香港定居時出世,而我阿爺30年代尾因戰爭跟太爺逃香港。

我太婆太爺都唔係香港出世,阿嫲係香港出世,阿爺又唔係香港出世,父母就香港出世,我家族都唔應該算香港原居民,因為祖先都係大陸來的。

香港90%人祖先都係大陸來的。

引用:
原帖由 tamadabi 於 2023-5-31 08:37 發表

不過大陸人好似真係唔多孭背囊

奇怪
港燦用背包多數有支水和傘,反映心態缺乏安全感,隨時準備走難…
可悲

引用:
原帖由 gcyk 於 2023-5-30 21:00 發表

垃圾 hk01 想補蘋果後塵,日日係度搞分化
認住四大毒媒:靈壹,冥報,妖TV,關電視

引用:
原帖由 人妖怪物作死 於 2023-6-2 13:59 發表

我唔比任何表態,因為唔關我事!
我唔係新界原居民,收唔收丁權與我無關!

所謂香港原居民,即係點?
我阿嫲係30年代太婆黎香港定居時出世,而我阿爺30年代尾因戰爭跟太爺逃香港。

我太婆太爺都唔係香港出世,阿嫲係香港出世,阿爺又唔係香港出世,父母就香港出世,我家族都唔應該算香港原居民,因為祖先都係大陸來的。

香港90%人祖先都係大陸來的。
作為香港人一定反對丁權,取消丁權,刻不容緩。  
你個case當然不是原居民,問題係有一班友聲稱自己係“香港原居民”先係好笑,從來只有“新界原居民”。 都唔緊要,最重要係丁權係戀殖既東西,租界99年,過左30年仲丁乜鬼權? 所以取消丁權刻不容緩。

引用:
原帖由 faigary 於 2023-6-3 01:54 發表

作為香港人一定反對丁權,取消丁權,刻不容緩。  
你個case當然不是原居民,問題係有一班友聲稱自己係“香港原居民”先係好笑,從來只有“新界原居民”。 都唔緊要,最重要係丁權係戀殖既東西,租界99年,過左30年仲丁乜鬼權? 所以取消丁權刻不容緩。
所以按照你甘講,香港90%不是香港人,因為佢地祖先都係大陸來的。

我阿嫲香港出世,我都唔算香港人,甘你或更多黃曱父母及祖父母都未必有出世紙,又代表香港乜?

即係香港要退返清朝年代個時人同建築物先係真香港?

引用:
原帖由 人妖怪物作死 於 2023-6-3 07:37 發表

所以按照你甘講,香港90%不是香港人,因為佢地祖先都係大陸來的。

我阿嫲香港出世,我都唔算香港人,甘你或更多黃曱父母及祖父母都未必有出世紙,又代表香港乜?

即係香港要退返清朝年代個時人同建築物先係真香港?
香港從來華洋共處之地,任何種族只要係香港落地生根就係香港人
但講到「丁權」,英國只係租用新界99年,而香港已回歸廿幾年,已經再沒有理由維持什麼丁唔丁權
每個香港人,那怕新移民(雖然沒有BNO) 都同擁有香港土地既平等權利
廢除丁權,刻不容援

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]