• 瀏覽: 43,250
  • 回覆: 319
  • 追帖: 3
+14
將軍澳日出康城首都一個單位,被揭發在裝修期間拆去部分主力牆,改建為主人房的房門。屋宇署確認單位違規,已要求涉事業主修復。屋宇署署長余寶美今

查埋其他工程, 有乜問題設計師一定拖埋業主落水, 
又睇0下有幾多大廈拆了主力牆, 甚至拆左好耐, 
爆晒出來點都係好事

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/903316/日出康城拆主力牆-屋宇署-涉樓層1-承托力-將查設計師其他工程

有Adblock之下遊香討真好
調査埋其他,,,,,pk了

引用:
原帖由 吾輩は貓である 於 2023-5-30 16:09 發表

好事黎,一齊pk

幢樓少咗1%承托力,後果會點??

引用:
原帖由 吾輩は貓である 於 2023-5-30 16:09 發表

同類違規的業主、設計師,速速自首啦!!

將查設計師其他工程 今次仆街了 好多業主比設計師害死

會唔會查出同座 好多單位係出自同一設計師手筆 承托力 又要打折再打折

設計師甚至拆牆嘅工人,冇理由唔知,間房係磚,主力牆係石屎,鋤極唔見磚頭都唔停手,蓄意喇😄

引用:
原帖由 天無眼 於 2023-5-30 16:52 發表

設計師甚至拆牆嘅工人,冇理由唔知,間房係磚,主力牆係石屎,鋤極唔見磚頭都唔停手,蓄意喇😄
個拆牆工人,可唔可以辯稱無知?

原來只係少左一個巴,咁唔好理佢囉

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-5-30 16:58 發表

原來只係少左一個巴,咁唔好理佢囉
個窿衹係一扇門大(720mmx2125mm)!!

查得一個設計師, 
搵到 10 間都可能只係冰山一角, 
但係業主有權唔開門俾你 CHECK... 
有幾多間郁過真係無人知... 

總之, 呢期康城實俾人壓價壓到唔知似乜... 

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-5-30 16:56 發表

無知唔夠,加埋弱智先得😄

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2023-5-30 16:56 發表

洗手比錢,你唔拮鐵收工吾洗指意有錢收

引用:
原帖由 天無眼 於 2023-5-30 17:03 發表

無知唔夠,加埋弱智先得😄
不如吹大啲:有腦癌~

主題標籤 #屋宇署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]