• 瀏覽: 3,371
  • 回覆: 26
本主題由 motivation 於 2023-6-1 10:22 關閉
國泰空姐涉嫌歧視非英語乘客風波持續發酵,引發大眾熱議。日前,有從香港機場乘搭飛機前往外地的內地乘客就表示,事件發生後「一夜之間」,整個機場

光星機場全部說普通話並不足夠。
要全香港都普遍說普通話,公交廣播以普通話為先,告示一律以簡體字為主
才算進一步內地融合,亦處處為赴港公民帶來便利。

今次真係敬酒唔飲飲罸酒。

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2023-5-30 00:15 發表

今次真係敬酒唔飲飲罸酒。
咪幾好囉
一次事件令全港接受現實,齊說普通話。

香港跪族

真無聊,英語係國際語言講係冇問題,對咩人講咩野就得,大陸人講普通話,港人講廣東話,西人咪英文.

是時候引入內地空姐!
否則請來請去的都是低質曱甴!

引用:
原帖由 隔夜忠心的馬 於 2023-5-30 10:29 發表

是時候引入內地空姐!
逐步只從國家內聘用機組人員,漸漸全普通話溝通。

因為已經即時大量引入外勞幫輕港灣區!
其實我覺得好多前一代人唔識講我地中國國語普通話,可能係唔敢講!

我諗唔駛所有人都講普通話,只要唔應該岐視就OK

點解又是無事搞事,小事變大事? 有腦有時間就搞好D香港經濟,花時間去搞3姑6婆的事.

引用:
原帖由 隔夜忠心的馬 於 2023-5-30 10:29 發表

是時候引入內地空姐!
同意到不得了。

其實最低B 只係飛內地線空中服務員沒有講普通話能力講不通

引用:
原帖由 Sunny20@8 於 2023-5-29 21:05 發表

國泰空姐涉嫌歧視非英語乘客風波持續發酵,引發大眾熱議。日前,有從香港機場乘搭飛機前往外地的內地乘客就表示,事件發生後「一夜之間」,整個機場

客觀睇,
香港9O年後好多新E民,粵語,普通話應好普遍,
但去到日本,歐洲話人唔識普通話真有點夜朗自大,暴發戶心態了,

而家真係個個都怕左大陸人...

引用:

是時候引入內地空姐!
贊成

主題標籤 #國泰
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]