• 瀏覽: 68,771
  • 回覆: 549
  • 追帖: 1
+37
美中之間的競爭不僅限於經濟、科技等層面,連外太空都已經展開激烈的競逐,美國航太總署(NASA)署長尼爾森(Bill Nelson)提到

美中之間的競爭不僅限於經濟、科技等層面,連外太空都已經展開激烈的競逐,美國航太總署(NASA)署長尼爾森(Bill Nelson)提到與大陸的「登月戰」時,很有自信的表示美國太空人將在2025年或2026年,搶先大陸太空人一步登上月球。而美國太空總署(NASA)的「阿提米斯2號」(Artemis II)預計在2024年11月升空,與對上一次阿波羅載人登月任務已相隔52年。而根據新華網報道,中國載人航太工程辦公室副主任林西強表示,近期中國載人月球探測工程登月階段任務已啟動實施,計畫在2030年前實現中國人首次登陸月球。

腥倒食屎喇, 美國係在1969年在何你活片場實現首次登陸月球, 至今已係54年.
美國既然已經登月, 即係已經飲咗頭啖湯, 今次中國要在2030年前成功登月, 在名次上都係做阿二, 美國點解仲要爭? 係唔係上次登月只係拍電影???
中國登月計劃係一步一腳印, 先係無人登月再在月面升空回地球, 之後載人繞月放出載人登月艇繞月飛行再回收, 驗證登月艇的機能, 安全至上萬無一失最後先至真人登月, 美國就要一步到位, 之前乜都唔做2025年就立即載人登月, 咁搞法美國太空人就九死一生, 有去冇回, 美國人就拍手歡呼.   

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1928686/即時-中國-中美登月競賽-拆局-月球-將成新戰場-中國2030前實現首登有機會超美

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2023-5-29 14:58 發表

美中之間的競爭不僅限於經濟、科技等層面,連外太空都已經展開激烈的競逐,美國航太總署(NASA)署長尼爾森(Bill Nelson)提到

...
 美國下一步登錄太陽。

等我踢爆喇, 當年係美蘇爭霸年代, 兩國的國力都係差不多, 當年美國腫桶甘奶滴在1961年宣佈美國要在10年內派人登陸月球, 當年的電視機係大牛龜, 電腦只係識得1+2=3, 甘奶滴之後畀人槍殺, 美國在1969年派人[登月], 完成甘奶滴的遺願, 但當年全世界都冇一個國家可以驗證美國的登月係堅定流, 即係美國講已登月, 所有國家都要相信. 
美國在1970年仲有一架登月車載住太空人在月面上走來走去, 當年的科技真係咁勁? 我就唔信, 最難係在月面升空, 去到太空尋回母船. 

那個誰!大家一起吹牛你當真的啊

所以話去到火星, 影到相片返地球, 其實我都唔係好信, 免得又係LEGO 模型

好贊同樓主果句:「美國點解仲要爭?」
佢老美都話自己52年前已經贏咗架啦,都唔明白點解仲要爭住返上月球,除非上次登陸月球係假嘅啫,唔係嘅話,真係解釋唔到囉!

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2023-5-29 14:58 發表

...
係呀。
有人訪問過當時的美國太空員,好似話佢地預左返唔到地球,有哂心理準備會出意外。

唔知中國登月個陣,會唔會學美國咁直播呢?
我都想看看真實月球地面,係咩顏色?
😅😅😅

引用:
原帖由 muilow 於 2023-5-29 16:24 發表

今時今日的科技, 想造假係不可能.

最醒神就係教授上太空做實驗,36歲就做博士導師,勁

引用:
原帖由 muilow 於 2023-5-29 16:24 發表

呢張圖真係經典。個個都係吹,得中國真心做。

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-5-29 16:30 發表

好贊同樓主果句:「美國點解仲要爭?」
佢老美都話自己52年前已經贏咗架啦,都唔明白點解仲要爭住返上月球,除非上次登陸月球係假嘅啫,唔係嘅話,真係解釋唔到囉!
一定要早過中國上去插番支尾國旗架,俾中國上左去先發現上面乜7都冇咪大檸樂。

美國自把啦!中國無人講同你爭鬥快上去,白痴。

引用:
原帖由 凌亂最後的冬瓜 於 2023-5-29 16:31 發表

係呀。
有人訪問過當時的美國太空員,好似話佢地預左返唔到地球,有哂心理準備會出意外。

唔知中國登月個陣,會唔會學美國咁直播呢?
我都想看看真實月球地面,係咩顏色?
😅😅😅
去月球見唔到尾角旗?

引用:

...
美國太空人就九死一生, 有去冇回, 美國人就拍手歡呼 ===>>失敗乃成功之母!😂😂😂😂😂😂😂

巳經官宣2030前,中國人登月!
中國說到做到!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]