• 瀏覽: 27,927
  • 回覆: 299
+2
本主題由 palepala234 於 2023-5-29 15:03 移動
【香港旅遊/攻略】通關後內地客來港旅遊問題常惹關注。有在香港生活2年的內地男生,在網上發文力數香港4大問題及特點,直指「破破爛爛的香港,到

其實唔鍾意咪下次唔好嚟囉

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/熱爆話題/900412/來港不滿-內地男力數香港4大問題-香港破破爛爛-到底哪裏好

黎睇下破殘舊集體回憶,行下山野採下都唔錯既

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-5-29 06:54 發表

黎睇下破殘舊集體回憶,行下山野採下都唔錯既
佢講到咁差就唔好嚟香港讀書啦 應該去其他國家吖麻

真係唔再來香港先出嚟吠啦,大陸仔

似乎對於呢類議題港人都係統一答案呀

提示: 違規內容已被屏蔽
的確,香港市容已經不及內地二三綫城市,就算公屋嗰樣設施也已經不及內地福利房,香港唯-優勢就係工資貴,消費貴,購物方便,至於教育方面,內地北大清大國際排名也已經高過港大。所以我建議內地同胞唔好再移民香港,至於短期旅遊還是可以,趁香港未徹底淪落來見最後一面。

引用:
原帖由 srsv 於 2023-5-29 07:12 發表

似乎對於呢類議題港人都係統一答案呀
玻璃心香港人對任何意見都係惡形惡相鬧番人架啦,癩起上來阿婆講一句就衝出去破壞美心

香港人引起為傲嘅星光大道相比上海外灘也相形見絀,唔好話同北京天安門廣場比較。至於市容,人哋內地地級市嗰様也好睇過你香港,路濶樓靚空氣好,香港邊度有咁好環境?

引用:
原帖由 armking96 於 2023-5-29 06:49 發表

【香港旅遊/攻略】通關後內地客來港旅遊問題常惹關注。有在香港生活2年的內地男生,在網上發文力數香港4大問題及特點,直指「破破爛爛的香港,到

01真係好L煩。成鳩日報道某人對香港感覺如何如何,有意思嗎?

黃人又來搞破壞中港關係

香港好有吸引力,大把人想嚟

小紅書是破壞國家安全嘅開始,煽動情緒刷存在感

香港人唔好講「唔中意就唔好來既說話」,唔係加超哥又要投訴對內地人服務態度不友善

主題標籤 #中國通關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]