• 瀏覽: 10,749
  • 回覆: 71
引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-5-28 09:41 發表

美國商務部長雷蒙多(Gina Raimondo)表示,美國不會容忍中國封殺半導體公司美光科技(Micron Technology, Inc.),並正與盟國密切合作,應對「經濟脅迫」。

雷蒙多在底特律的印太經濟框架貿易部長會議結束後表示,美國堅決反對中方針對美光的行動,指北京在沒有任何事實依據下針對一間美國公司,認為是明顯的經濟脅迫,美方不會容忍,這種做法不會成功。
相關新聞:中國禁美光 專家 ...
禁埋尾國油氣

美狗傷務部長懵L多
又食L錯藥在亂9up!

叫盟國買多啲睇下得唔得

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-5-28 09:41 發表

美國商務部長雷蒙多(Gina Raimondo)表示,美國不會容忍中國封殺半導體公司美光科技(Micron Technology, Inc.),並正與盟國密切合作,應對「經濟脅迫」。

雷蒙多在底特律的印太經濟框架貿易部長會議結束後表示,美國堅決反對中方針對美光的行動,指北京在沒有任何事實依據下針對一間美國公司,認為是明顯的經濟脅迫,美方不會容忍,這種做法不會成功。
相關新聞:中國禁美光 專家 ...
美國只許佢地制裁別國,不許別國制裁佢地。仲以為自己仲係大佬🙄

引用:
原帖由 一眼關七 於 2023-5-28 09:44 發表

中國唔買,邊個國家或者幾多個國家可以替代中國的市場?
這唔係做客的中國考慮範圍囉!

今次係打中7寸,待它們存貨大量積存時制裁
泡菜佬煩緊,如不乘執出貨,佢地既份額會被阿爺廠食曬,出貨又怕美帝發窮惡,制裁埋佢

今次封殺記憶體公司,明顯就是有替代品,更甚就是已經有國產。期待下次。

與盟國合作應對意思是中國唔買我的貨,你地啲貨都唔可以賣俾中國。

做佢既契弟真係好可憐

引用:
原帖由 人之初大大 於 2023-5-28 11:42 發表

禁埋尾國油氣
這個中國都可以做得出的, 我諗..有需要時中國可能考慮, 始終美國油成抽取成本貴過中東, 所以仲賣得貴過中東

引用:
原帖由 豆芽生 於 2023-5-28 13:46 發表

做佢既契弟真係好可憐
害死了南韓及台積電啦, 仲有光刻機間嘢都被老美害慘. 
根本世界各分配去互相配合做, 就世界各國都有水分, 但美國係要拆散這世界一體化, 全世界秩序俾佢玩爛晒

掉你老尾賊喊捉賊,自己唔計。

老尾封殺中國公司就冇問題??

封殺美光,證明中國一針見血

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-5-28 16:02 發表

害死了南韓及台積電啦, 仲有光刻機間嘢都被老美害慘. 
根本世界各分配去互相配合做, 就世界各國都有水分, 但美國係要拆散這世界一體化, 全世界秩序俾佢玩爛晒
我個意思係做佢契弟根本就冇主權

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]