• 瀏覽: 3,839
  • 回覆: 12
【本報綜合報道】美國傳媒上周五報道,荷蘭可能在烏克蘭飛行員受訓後,向烏方交付F16戰機。知情人士指,雖然荷蘭願意盡快協助烏克蘭加強防空能力,但飛行員培訓、部署及後勤規劃可能需時多個月........
原文網址:https://orientaldaily.on.cc/content/china_world/odn-20230528-0528_00180_003/

訓練戰機飛行員相當之耗時。訓練完畢後,烏克蘭是否仍然存在,我就相當有疑問。

應該下次大反攻就能用,烏軍會以北約顧傭兵機師駕住先,等自己機師訓練完成再替換。

睇要求咁啦
單係識開,目視放炸彈,幾個月就夠

真係打空戰,每年200/累計500小時都好難見得人

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-5-28 11:56 發表

睇要求咁啦
單係識開,目視放炸彈,幾個月就夠

真係打空戰,每年200/累計500小時都好難見得人
X2~
即係‘’P牌仔‘’,做吓簡單任務就可以。

引用:
原帖由 Henry1268 於 2023-5-28 10:49 發表

應該下次大反攻就能用,烏軍會以北約顧傭兵機師駕住先,等自己機師訓練完成再替換。
訓練一個P牌機師要1千萬美金, 要駕駛幾多個鐘先合格, 三個月發夢啦, 仲要學習射彈/投彈/閃避導彈等, 歐美能提供幾多空空彈/炸彈, 還有後勤維修人員, 傭兵機師(一是退役或是波蘭), 依家波蘭唔敢提供戰機以及用佢機場起飛, 怕受報復式攻擊, 所以等到停戰都未必有戰機, 個個變成大隻講.

引用:
原帖由 心很想 於 2023-5-28 16:29 發表

訓練一個P牌機師要1千萬美金, 要駕駛幾多個鐘先合格, 三個月發夢啦, 仲要學習射彈/投彈/閃避導彈等, 歐美能提供幾多空空彈/炸彈, 還有後勤維修人員, 傭兵機師(一是退役或是波蘭), 依家波蘭唔敢提供戰機以及用佢機場起飛, 怕受報復式攻擊, 所以等到停戰都未必有戰機, 個個變成大隻講.
普通士兵最少要訓練一年,聽講烏軍新兵一星期就上戰場。

引用:
原帖由 Henry1268 於 2023-5-28 17:19 發表

咁又唔洗,俄烏呢啲,唔洗咁高要求
三個月好長架喇
陸軍非特種兵 訓練 主要係 紀律同膽識,體能其次,技術反而冇乜要求
正常嘅軍隊唔會太着重於 個人質素,合園/反合圍 係睇將領點調兵遣將,下面啲腳 跟後住就夠
入得絞肉機嗰啲,再精兵都只會活多幾日,冇必要花太多資源….

引用:
原帖由 Henry1268 於 2023-5-28 17:19 發表

戰機機師真正要訓練一年.

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-5-28 19:09 發表

咁又唔洗,俄烏呢啲,唔洗咁高要求
三個月好長架喇
陸軍非特種兵 訓練 主要係 紀律同膽識,體能其次,技術反而冇乜要求
正常嘅軍隊唔會太着重於 個人質素,合園/反合圍 係睇將領點調兵遣將,下面啲腳 跟後住就夠
入得絞肉機嗰啲,再精兵都只會活多幾日,冇必要花太多資源….
最重要射擊,練眼界,各種武器運用……

引用:
原帖由 Henry1268 於 2023-5-29 11:17 發表

唔洗各種武器運用囉,又唔會俾好多唔同武器俾佢地。
畢竟最前線嗰班就幾日貨仔,用到既武器很有限。
陸軍長時間訓諌係和平時期,因為唔知軍隊未來要做咩任務,才需要學各種武器運用、器械操作。

俄烏戰既烏軍就有確定任務,就是往前線不斷填人,能力差不重要,最重要係有人維持戰區形勢。
而且,對烏軍來說,武器彈藥嚴重不足,用來訓練,還不知用來打俄軍啦。

引用:
原帖由 Henry1268 於 2023-5-29 11:17 發表

眼界係 狙擊兵(又有狙擊手咁高級)
戰場係 打傷 好過打死…,死左一了百了,傷兵反而係負累

引用:
原帖由 心很想 於 2023-5-28 16:29 發表

頭先睇歐洲軍官話訓練烏克蘭現役戰鬥機師只要4個月

F-16對俄軍SU-35 有冇勝算到時又做炮灰

主題標籤 #烏克蘭
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]