• 瀏覽: 54,137
  • 回覆: 423
+7
《澎湃新聞》報道,內地旅客袁先生爆料,他在5月23日搭乘新加坡樟宜機場飛往重慶的南航CZ546號航班,因為想諮詢座位換到安全通道收費具體情況,去去到南航櫃檯詢問「Can you speak Chinese」,櫃檯人員卻說聽不懂中文,但櫃檯人員卻是用中文在進行內部交談,袁先生更稱自己還被櫃檯人員用普通話、粵語和英文三種語言辱罵「是狗」。

連自己中國人南方航空都歧視普通話
仲當住客面前鬧容係狗
南方航空CEO應立即道歉
立即抄晒涉事地勤

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/大國小事/902485/新加坡南航地勤扮不懂普通話-乘客遭罵是狗拍片質問-who-is-dog

新加坡地勤呀! 係咪用 Singlish 講先?

貼主,地勤呀,矇撚!

引用:
原帖由 bambi1 於 2023-5-27 21:01 發表

新加坡地勤呀! 係咪用 Singlish 講先?
睇內文啦
第一,個堆地勤係識普通話扮唔識
第二,普通話係新加坡的官方語言

地勤不是中國人,應該是新加坡人。

中國南航註星加坡地勤歧視中國普通話乘客 ? 証明係玻璃心多過真正被歧視!  

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-5-27 21:12 發表

大陸人又好
新加坡人又好
內文有寫個堆地勤本身係識普通話
普通話同時是新加坡的官方語言
南航係中國航空公司,普通話係官方語言

引用:
原帖由 sokwokwai 於 2023-5-27 21:12 發表

問題係中國人見到黃皮膚職員就以為人地職中文, 大把航空公司職員係韓國, 日本,原馬來西亞, 星加坡人, 不是人人講普通話。

引用:
原帖由 rhk100 於 2023-5-27 21:17 發表

問題係中國人見到黃皮膚職員就以為人地職中文, 大把航空公司職員係韓國, 日本,原馬來西亞, 星加坡人, 不是人人講普通話。
是聽到地勤用普通話與其他職員對話。

引用:
原帖由 rhk100 於 2023-5-27 21:17 發表

櫃檯人員卻說聽不懂中文,但櫃檯人員卻是用中文在進行內部交談,袁先生更稱自己還被櫃檯人員用普通話、粵語和英文三種語言辱罵「是狗」。

唔使兜啦

識普通話扮唔識

星加坡第二語言系普通話!

發生在新加坡,唔知李顯龍會唔會表示痛憤

有無錄音? 

頭段又唔見左,剪中間出黎,咁似曱甴d文宣片既?難怪樓主咁落力推!睇黎係個客等登去挑機多!

其實識咩語言唔係重點!重點係歧視!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]