• 瀏覽: 23,181
  • 回覆: 168
+10
本主題由 palepala234 於 2023-5-29 15:04 移動
引用:
原帖由 kamao2011 於 27-5-2023 19:25 發表

外媒報道,由於英國食品通脹幾乎沒有緩和跡象,製作英式早餐的原材料價格已上升至近36英鎊(約348.08港元),創歷史新高指數分析英國國家統計局的數據,包括香腸、煙肉、雞蛋、麵包、牛油、番茄、蘑菇、牛奶、茶及咖啡的價格。該指數並用英國國家統計局提供的產品大小來處理數據,例如一打雞蛋或一品脫牛奶。數據顯示,總成本較一年前增加6英鎊(約58.03港元),達到35.87英鎊(約346.87港元)

[i ...
呢啲唔緊要最緊要 唔好返嚟香港

果班漢奸走狗過去陰國,話朝早有份培根煎蛋配牛奶,已經係上等享受喇。笑L死我

引用:
原帖由 神殿老子 於 2023-5-27 23:24 發表

但香港冇人覺得牛奶貴,個個飲得起。
個個?

香港最低工資 $40, 英國 £10.42。英國人一個鐘工作收入最少買到14公升奶!  香港就3公升!

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2023-5-27 21:18 發表

叫佢上英討融入英國喇移英仲日日上香討尋慰藉
條廢柴收咗白皮豬人工,任務就係嚟中國人圈子搞文宣、煽動。佢係為兩餐啫

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-5-27 23:29 發表

個個?

香港最低工資 $40, 英國 £10.42。英國人一個鐘工作收入最少買到14公升奶!  香港就3公升!

香港最低工資唔使交稅英國月薪3萬5就要交45%稅

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2023-5-27 23:18 發表

7佬,你呢D 自己移左民喺美國的,講乜Q 丫。話晒我重住喺香港,你都怕L左香港,走Q 左啦
一講就朴出黎。
叫狗都末有咁聽話。仲識吠兩聲。
一。係中國香港人都憎黃乜。
二。我在非洲。
三。我圍村大,本土香港人。
所以有權講乜狗。

引用:
原帖由 touya08 於 2023-5-27 19:31 發表

一打雞蛋或一品脫牛奶成35.87英鎊(約346.87港元),拿最低工資點頂
早餐指數
依家閹蟈牛奶要咁貴

引用:
原帖由 神殿老子 於 2023-5-27 23:30 發表

C兄,你咁同
ed die 哥講野,
佢一秒鐘拉黑你。

引用:
原帖由 unoteseven 於 2023-5-27 23:32 發表

一講就朴出黎。
叫狗都末有咁聽話。仲識吠兩聲。
一。係中國香港人都憎黃乜。
二。我在非洲。
三。我圍村大,本土香港人。
所以有權講乜狗。
我一講,你條美國狗咪出黎囉

引用:
原帖由 神殿老子 於 2023-5-27 23:30 發表

你話香港人「個個」飲得起唔嫌貴嘛,咁梗係講基層最低工資㗎啦,你講高收入嘅做乜?

仲有,英國你年薪要高過£125,140, 45%稅率至關你事!

引用:
原帖由 unoteseven 於 2023-5-27 23:34 發表

C兄,你咁同
ed die 哥講野,
佢一秒鐘拉黑你。
我同佢經常爭論,我係講道理,不會爆粗,所以佢仲未拉黑我。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2023-5-27 23:39 發表

我同佢經常爭論,我係講道理,不會爆粗,所以佢仲未拉黑我。
咁!
祝你好運!

eddie仔哩D刻苦耐勞傳統美德,日日搭巴士揾超市D就過期食物,幾蚊買一堆過期垃圾返去自己煮,唸到都心酸。總要來回巴士錢、燈油火蠟、水電唔計。分分鐘搭巴士俾人打到入醫院,醫藥費總有排計

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-5-27 23:38 發表

你話香港人「個個」飲得起唔嫌貴嘛,咁梗係講基層最低工資㗎啦,你講高收入嘅做乜?

佢哋高收入的人交左稅同香港低收入的人差唔多,所以先會呱呱嘈⋯⋯

提示: 違規內容已被屏蔽
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]