• 瀏覽: 12,618
  • 回覆: 46
第一, 空姐圍內閒聊, 係天賦人權, 人類史上從來都有'講人閒話'這行為, 否則沒有'講閒話'這詞語.  難道世上只有大陸人唔可以被''講閒話'?!
第二, 難道偷錄者冇罪? 政府不是要打擊起底行為嗎.  點解只有官員唔可以被起底?  點解只有公開偷錄行政會議才犯法?
第三, 空姐的說話不是對著乘客講, 如何構成歧視/侮辱?

咪on9 啦,你代表全部香港人? 我呢個香港人就覺得果三隻飛雞抵L死,炒得好。

憤慨點解炒咁少,明明有唔少崇洋狗

再係咁既思想,吾只飛機吾得玩,腥港都會冇漁吊啊,玩完。

傻傻地, 你試下做sales 喺背後笑個客但係又畀個客聽到,跟住畀人投訴, 下場都只會係一樣。
錄音同起底有咩關係? 你究竟知唔知咩叫起底?唔錄音邊有證據,冇證據時你估班人會唔會認。

自作孽不可活。
孳畜又代表全港人。

1. 值勤時機艙內高談闊論批評乘客,仲要大聲到畀人聽到,天賦人權你可以做乜都得,但係要承擔後果

2. 紀錄現場證據叫做起底?車cam呢?

3. 我背後講DLLM咒你死全家都冇問題?而且你又聽到?岐視係關乎內容,重點係你畀人聽到,如果放左工幾個人談天說地當然冇你符

著住制服就係代表公司,响返工既時間响返工既地方做緊影響公司聲譽既行為,就已經抵炒

引用:
原帖由 肆叔 於 2023-5-27 05:00 發表

第一, 空姐圍內閒聊, 係天賦人權, 人類史上從來都有'講人閒話'這行為, 否則沒有'講閒話'這詞語.  難道世上只有大陸人唔可以被''講閒話'?!
第二, 難道偷錄者冇罪? 政府不是要打擊起底行為嗎.  點解只有官員唔可以被起底?  點解只有公開偷錄行政會議才犯法?
呢三隻飛雞攞嚟衰啫,點解咁鵪鶉唔識告返轉頭咩?告國泰無理解顧,佢話人哋偷拍點解唔告偷拍者呢?咁有理有據一於玩大佢啦。

引用:
原帖由 DocHolliday 於 2023-5-27 05:33 發表

咪on9 啦,你代表全部香港人? 我呢個香港人就覺得果三隻飛雞抵L死,炒得好。
你有咁嘅思維就證明你唔係土生土長香港人啦, 扮咩

錄音前,應該要告知空姐 "將會錄音",不告知空姐將會錄音,肯定裝人彈弓

引用:

第一,你去投新國泰吧,定國泰炒人,空姐可以用人權去講人閒話,國泰唔可以老闆的權去炒人嗎?大陸人唔可以被人講閒話是偽名題,因爲已經被人講了。這是千真萬確的事。第二,你覺得偷錄者有犯法,一句到尾報警處理。第三,如果我背住你侮辱你全家,我不算侮辱你嗎?

白痴仔,你白痴唔等於國泰高層同你一樣 ,炒得快 /狠/辣,心照啦 !

到依家連一個被炒空姐嘅姓或名都唔知,地址唔知,又冇員工編號,身分證號碼更加唔知。起咗乜嘢底?

引用:

1.  言論自由係人權, 但公司(特別服務行業)有特別禮儀守則(e.g. 迪迪尼一般員工吾會用一隻手指去指示/指向任何人事物, 所有人稱呼賓客 etc).  出糧俾係你要你按守則做事, 你自己咁大聲講出口特登吾做咪炒你囉.  可以怪邊個?  你離職咪用你人權講咩都得囉.  

2. 向有關機構, 投訴有關營運場所之服務出現平等機會問題…. 航班有編號, CA有名牌, 呢啲叫起底?

3. 空姐話 : 吾識叫”Blanket” 就吾會俾”Blanket”,

成架機得客, 貨, staff.  工作程序邊個有機會要”派 Blanket?”, 有冇講過派Blanket 要附帶條件?  定係違反服務守則?

吾好小學式死撐…….

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]