• 瀏覽: 24,750
  • 回覆: 198
  • 追帖: 1
+3
本主題由 錦衣夜行 於 2023-5-26 21:44 使用 提升卡
中國《測試技術學報》雜誌發表太原中北大學曹紅松團隊發表模擬演習報告,在20輪「數字模擬演習」中,解放軍用24枚高超反艦導彈平均擊沉5.6艘美艦,

即係話如果台海開戰,美軍唔會出現或登陸,台灣民眾可以放心喜迎解放軍。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/902251/內地團隊模擬演習-解放軍用24枚高超反艦導彈平均擊沉5-6艘美艦

美國南海演習尷尬一幕:HIMARS模擬擊沉中國軍艦「6發皆空」
https://www.hk01.com/即時國際/893079/美國南海演習尷尬一幕-himars模擬擊沉中國軍艦-6發皆空

美帝和南方小國,最怕有比較。

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-5-26 20:58 發表

中國《測試技術學報》雜誌發表太原中北大學曹紅松團隊發表模擬演習報告,在20輪「數字模擬演習」中,解放軍用24枚高超反艦導彈平均擊沉5.6艘美艦,

認真睇內文,就會知道標題既打沉5.6艘,其實已經非常保守。真打既話,分分鐘係全滅。

歡迎美國出航母確應

呢樣野響真實情況下絕對唔會發生. 有少少依郁, 美軍艦已經雞咁腳有咁遠走咁遠.

引用:

如果大陸攻台,美國狗會立刻走夾唔唞
以為佢會打嘅人係儍仔不如
大陸東風21D已嚇死美國狗啦
東風41 5B隨時歡迎美國

東風-5型洲際彈道飛彈(DF-5;北約代號:CSS-4 Mod 2)是中華人民共和國研製的一種兩級液體燃料機動型洲際彈道飛彈,是中國研製的第一代洲際地對地戰略飛彈,1980年5月18日全程飛行試驗成功,飛彈飛行距離9070公里。改進型「東風-5甲」型洲際飛彈,在基本型基礎上,增加了射程和打擊精度[1]。增強型「東風-5乙」,則在改進型「東風-5甲」型的基礎上,又增加了分導式彈頭功能[6]。最新型「東風-5丙」型,則可攜帶10枚分導式核彈頭,以19倍超高音速再入大氣層,並且可做機動變軌躲避反導防禦系統,精度大幅提高[7]

最後4行,美國狗最怕。

引用:

大6下餃子式生產高超導彈,尾軍黎幾多沉幾多

現代戰爭係導彈戰,艦隊只係活把

實戰,很多事情估計唔倒

唔好打晒飛機住班友又呃研究費啫

引用:
原帖由 阿乜水 於 2023-5-26 21:45 發表

呢樣野響真實情況下絕對唔會發生. 有少少依郁, 美軍艦已經雞咁腳有咁遠走咁遠.
原來現實既美軍同荷里活電影有咁大差距。

引用:
原帖由 jimmy0066 於 2023-5-26 23:47 發表

唔好打晒飛機住班友又呃研究費啫
海拔百幾米爆即係無打中啦。
同現在精準打擊既東風比?

引用:

又係假設敵人不會反擊

以前係韜光養晦,而家係怕敵人唔了解,錯判形勢!

引用:
原帖由 動物投資者 於 2023-5-27 00:33 發表

又係假設敵人不會反擊
航武沉左之後點反擊?
為左台灣互射核彈?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]