• 瀏覽: 6,818
  • 回覆: 45
+2
有網民稱「牛頭角花園大廈好多單位看似沒人住,是空置的」,亦有網民表示「黃大仙下邨都有好多空置公屋單位」。如此緊張的公屋是否真的如網民所說存在不少空置單位?點新聞記者實地走訪了網友提到的牛頭角花園大廈和黃大仙下邨,以及同位於九龍東的和樂邨一探究竟。

有人沒房住,有房沒人住。如何實現資源的有效配置?這確實需要政府提高管治能力。加強對公屋的巡查很有必要,加強對空占公屋的人的處罰更有必要。

新聞來源連結:

https://m.dotdotnews.com/s/20230 ... b08eeabfd50e65.html

咁鬼多凶屋! 

個L個公屋L好似買樓咁,又話舊又話交通不便唔要

真的嗎?呢度交通方便,又有完善嘅配套措施。點解咁多吉單位呀?係咪有人hold住唔放出去,定是啲咩呢?

空置單位便邀請省市U13-15一級年青運動員來,三五年後洗底便冠冕堂皇代表香港出賽,總好過睇幾件港產垃圾年花政府千萬,打到一pat屎。南韓星加坡都係咁做,人哋條件更優厚。

舊樓冇人吼

引用:
原帖由 jumboleung 於 2023-5-26 13:04 發表

真的嗎?呢度交通方便,又有完善嘅配套措施。點解咁多吉單位呀?係咪有人hold住唔放出去,定是啲咩呢?

對面花園大廈就係牛頭角港鐵站

塘邊鶴口爽爽,三順既鬼屋你去住

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-5-26 13:31 發表

好好住, 有露台, 種花曬衫一流

引用:
原帖由 masatse009 於 2023-5-26 13:33 發表

塘邊鶴口爽爽,三順既鬼屋你去住
邊度係三順??

公屋戶有權揀樓同換摟,唔係你什麼單位就要住

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-5-26 13:37 發表

邊度係三順??
順安 順天 順利

公務員重話⋯加人工 敗家唔提
唔好的事懶來懶去

引用:
原帖由 masatse009 於 2023-5-26 13:43 發表

順安 順天 順利
通常叫四順,仲有順利紀律部隊宿舍

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-5-26 13:31 發表

以前我久唔久都泊架車入去,去附近食飯又或者去對面街千禧,所以知道附近有啲乜嘢配套措施。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]