• 瀏覽: 2,422
  • 回覆: 14
本主題由 YanNessIsMe 於 2023-5-26 10:25 移動
【now.com】中國大媽在日本挖蠔後隨意棄置蠔殼,被日本Youtuber舉報,警察到場連詢問後,大媽被嚇得跪地求饒,表示:「我第一次來,不懂得」。影片被曝光後,日本網民並沒有同情中國大媽,更反嘲大媽怎麼住在日本4年還未學會日文。

無可能,高尚大陸人不會在小日本丟格

新聞來源連結:

https://news.now.com/mobile/life/player?newsId=517978

係英國班難民你估又好好咩,自取其辱

引用:
原帖由 全家支持李家超 於 2023-5-26 06:43 發表

【now.com】中國大媽在日本挖蠔後隨意棄置蠔殼,被日本Youtuber舉報,警察到場連詢問後,大媽被嚇得跪地求饒,表示:「我第一次來,不懂得」。影片被曝光後,日本網民並沒有同情中國大媽,更反嘲大媽怎麼住在日本4年還未學會日文。

嗰D係漢奸嚟!即使中國城市香港都大把呢D漢奸啦!

事實係偉大的玻璃韮菜們是認為全世界都應該識普通話

咁你當埸斷正冇嘢好講啦。

我反而有個疑問,日本有肖像權,如果佢影嘅嘢係罪證,咁影到人樣又受唔受肖像權保護呢?

定係如果係作為舉證就冇肖像權問題呢?

重點係點解唔比挖蠔?
哦~原來係千葉縣市川江戶川河口水質受到污染 

日本警察知道她是中國大媽,但問話時不說普通話,會唔會畀人說歧視  

引用:
原帖由 全家支持李家超 於 2023-5-26 06:43 發表

錯重點吧?關識日語乜事?大媽扮挖地好過啦!俄羅斯咪有個地上最深坑囉。

放上小紅輸,包你Win硬。

香港幾多西人住左幾十年都唔識講人話喎……

入鄉隨俗變了日本大媽,
可能這就是日本大媽的習慣!

引用:
原帖由 takngaihk 於 2023-5-26 09:18 發表

放上小紅輸,包你Win硬。
小熊輸肯定要求全小日本
講刨東瓜

引用:

好多去日本係農民工,去打工,
好似七八十年代都好多香港人去美英唐人街屈蛇打黑工,好多做咗十年都唔識普通會話,當時你上代應仲係大六,
有冇睇成蟲套電影(新宿事件)

引用:
原帖由 mib04 於 2023-5-26 09:05 發表

日本警察知道她是中國大媽,但問話時不說普通話,會唔會畀人說歧視  
俾中國嘅大媽上到小紅書, 日本又要道嫌了

引用:
原帖由 D9L 於 2023-5-29 01:54 發表

俾中國嘅大媽上到小紅書, 日本又要道嫌了
小日本岸田首相要用刨東冬四次向小紅書道歉了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]