• 瀏覽: 28,078
  • 回覆: 67
  • 追帖: 3
+2
失業中,日日都放假。

引用:
原帖由 Sunny20@8 於 2023-5-25 14:42 發表

比我係腦細,邊個敢拎假就解僱。
以前我哋打工「事求人」年代,我都唔會咁樣做
聰明的低層打工仔,這是上位最好時機,你做老細,會升一個走精面的員工?

咪玩啦舖租租金人工已經超貴遲啲又一星期返四日8小時你離開公司鋪頭有錢人提早退休

引用:
原帖由 Sunny20@8 於 2023-5-25 14:42 發表

以前我舊老細,邊個自制長假,星期六(我個行星期六要返)星期一攞病假,佢就叫秘書記錄在案
到公司要交人時,佢就有一份名單係手

引用:
原帖由 門前送行 於 2023-5-25 19:24 發表

以前我舊老細,邊個自制長假,星期六(我個行星期六要返)星期一攞病假,佢就叫秘書記錄在案
到公司要交人時,佢就有一份名單係手
小氣

引用:
原帖由 hw1chan 於 2023-5-25 19:29 發表

小氣
我唔覺得囉
商業社會小學雞先會講感情

引用:
原帖由 hw1chan 於 2023-5-25 19:29 發表

小氣
唔好話小氣
職場現實,唔到你唔信。

引用:
原帖由 LYC09 於 2023-5-25 14:38 發表

本港全面對外通關後,港人趁長假期會「報復式」外遊。政府今日公布2024年17日公眾假期,以打工仔五日假期、周六及日例假計算,明年有3次機會,請3

...
最好全港寫字樓強制返5天工作,星期六返多半日都嫌多,將星期六設定埋為公眾假期,一個起碼要有2日去休息😆😆😆

而家放多日假啲僱主都牙痛咁聲

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2023-5-25 17:00 發表

嘩~~ 個新年好蝕呀!!! 星期六日一二(初一至四), 之後復活節又係五六日一(補)

而家有D打工仔, 例如政府工變咗五天工作制, 但每日返多半至一小時, 呢D真係搵笨
我星期六放假, 但你星期六紅日我又無得補
可唔可以將D星期六假, 當星期日咁做, 星期一補假
對打工仔好D啦, 香港人生活壓力咁大, 平日都只係掛住做做做

同埋真係唔明D建制派, 國慶點解我地放得一日咁少 ...
勞工=奴工,有假期你仲想點呀。
勞工梗係想有假期,奴隷主就未必想,佢哋會話多假期係大食懶貪得無厭

公眾假如果係星期六真係蝕晒

引用:

我打工的日子, 都是這樣請3日變幾日的.

要求全面一星期放2天和17日公眾假期,加上個別公司額外假,放假可以做很多事,例如家中休息、看電視或用電腦,再者香港周圍去或離開香港旅遊

引用:
原帖由 hw1chan 於 2023-5-25 14:50 發表

過年去到旅遊就OK了, 其他到時至算
是否放假每一天一定去旅遊,到最後一天假才回港

引用:
原帖由 五龍太子 於 2023-5-25 15:37 發表

希望明年勞工假也有 17日,就真係心滿意足,可惜……
但電車司機,未必在公眾假期放假,而農曆新年幾天更不設大假,但如果這幾天其中一天例假或老人假請這些時期,或者會有假

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]