• 瀏覽: 16,584
  • 回覆: 199
+4
本主題由 YanNessIsMe 於 2023-5-25 18:44 移動
國泰航空空服員被內地乘客指「歧視非英語乘客」事件持續發酵,但一波未平一波又起,有男網民於小紅書發文,斥責國泰航空商務艙功能表「英文部份比中

開始要諗諗任何可以解決問題可以方案
可否考慮全面停飛數天
期間更改娛樂系統﹑機上餐飲菜單﹑告示預設語言為簡體中文
甚至尋求國航協助接管整間公司。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/901736

不如囯泰禁英文啦,空姐吾俾媾英文,manual 全中,冇外國人搭,最多蝕$姐
又一反智低能鬥左鬧劇,真好睇,好彩我冇國泰股票

唔識英文就唔好用啦 他有點笨哦

引用:
原帖由 sunday8999 於 2023-5-25 14:37 發表

內地小粉紅而家見野就無限上鋼
目的係將國泰變成國內航空公司一樣

看來有小紅輸治講的勢頭…
這是不健康的

小粉在紅書嘈兩嘈,就引到一大堆管理班子跳出來。
很有成功感呢。

他們在自己的地方是不可能有這樣呼風喚雨的能力的…

引用:
原帖由 Sunny20@8 於 2023-5-25 14:28 發表

國泰航空空服員被內地乘客指「歧視非英語乘客」事件持續發酵,但一波未平一波又起,有男網民於小紅書發文,斥責國泰航空商務艙功能表「英文部份比中

唔識英文咪坐國泰啦,自己攞嚟衰

呢樣野冇問題喎, 去到外國都係咁啦

引用:
原帖由 golfboy 於 2023-5-25 14:34 發表

不如囯泰禁英文啦,空姐吾俾媾英文,manual 全中,冇外國人搭,最多蝕$姐
不如全港都禁英文啦⋯⋯

引用:
原帖由 golfboy 於 2023-5-25 14:34 發表

仲有駕駛艙所有飛行儀器同顯示器都要用簡體中文,飛機師同地面控制溝通都要講普通話,否則辱華!!!

引用:
原帖由 sunday8999 於 2023-5-25 14:37 發表

歧視中國人,國安法拉得

引用:
原帖由 PandaGibson 於 2023-5-25 16:35 發表

歧視中國人,國安法拉得
邊個話中國人?外國人唔用得小紅書?你係咪想標籤中國人就唔識用英文?自己報國安拉自己啦

立即更改簡體字

引用:
原帖由 Morningsky 於 2023-5-25 16:21 發表

仲有駕駛艙所有飛行儀器同顯示器都要用簡體中文,飛機師同地面控制溝通都要講普通話,否則辱華!!!
去到外國機場,堅持用普通話同外國控制塔通話,5用英文!撞機全機人殉國,個個國旗做英雄,何其偉大壯觀呀

而家真係唔好得罪嗰啲國內網紅全部都係發粉做有乜事一小包可以發一個大包出嚟問你怕未

冇計wor.......國泰工會重死撐, 人地咪繼續玩 lor 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]