• 瀏覽: 6,161
  • 回覆: 60
俄烏戰爭仍持續,美國近日終於同意提供烏克蘭包括F-16在內的更多精密武器。對此,前海軍艦長黃征輝推測,美國先前遲遲不願提供F-16給烏克蘭,是因為若F-16在戰場撐不久,恐會讓許多買家收手。而退役中將帥化民22日就表示「如果F-16一上場被擊落,全世界這4000多架的買主,還要不要續約?美國丟不起這個人」,引發討論。

帥化民22日在中天節目《盧秀芳辣晚報》中表示,「澤倫斯基從一開戰就喊要F-16,因為烏克蘭沒有空優,他也知道跟美國要F-35B、F-22是不可能的,只能選了F-16」,帥化民更說,「F-16是幾十年前的產品了,在全世界賣了四千多架,但是F-16沒有經過真正戰場上的考驗跟測試,證明它有多厲害,而這次F-16要面對的是俄羅斯的S-300、S-400,都是很好的防空飛彈武器」。
帥化民最後更說,「如果F-16一上場被擊落,全世界這4000多架的買主,還要不要續約?美國丟不起這個人,所以就變成盟國願意給的,你們去給,那就是我們的外銷次級品,美國一定會講這些話」,帥化民也強調,「當然美國不樂見,美國一定要把俄烏戰場控制在可以掌控的範圍,已消耗為目的,不是撕破臉讓北約跟俄羅斯正式交戰」。
https://www.chinatimes.com/realtimenews/20230523000008-260407?chdtv

以上係台媒嘅說話
佢地講出一個好簡單同直接嘅問題, 如果F-16呢款國際上賣得最多嘅美國戰機在烏克蘭戰場損手爛腳!
其他已經落了訂單嘅老細會唔會繼續購買? 軍火商會唔會損失重大? 而眾所週知軍火商是美國嘅真正話事人!
呢個就係美國遲遲唔肯應承供應F-16畀烏克蘭嘅主要原因 但E+又話會供應?

樓主看到的是烏俄有機會停火呢個可能性!?
當烏俄真的停火, F-16就算供應了都未必有機會上場! 不上場就沒有機會慘敗!
看看吹了很久的烏克蘭大反攻好像沒有著落, 最近反而損失慘重, 停火機會是有的!

引用:
原帖由 adam2870° 於 2023-5-24 00:14 發表

看以色列不是好例子嗎
以色列對付嘅國家無好似俄佬咁嘅規模戰機同防空系統
而且從來只係突擊無長時間嘅戰鬥

f16 又生手去飛,成效會點呢?

引用:
原帖由 adam2870° 於 2023-5-24 00:20 發表

你唔記得咗 以色列打敘利亞 中國雷達同埋 俄羅斯 防空飛彈被打爆
以色列用F15同16都被擊落過只係唔多咁解

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-5-23 23:20 發表

俄烏戰爭仍持續,美國近日終於同意提供烏克蘭包括F-16在內的更多精密武器。對此,前海軍艦長黃征輝推測,美國先前遲遲不願提供F-16給烏克蘭,是因為若F-16在戰場撐不久,恐會讓許多買家收手。而退役中將帥化民22日就表示「如果F-16一上場被擊落,全世界這4000多架的買主,還要不要續約?美國丟不起這個人」,引發討論。

帥化民22日在中天節目《盧秀芳辣晚報》中表示,「澤倫斯基從一開戰就喊要F- ...
不合理。
美國之前都遲遲唔願提供火炮,坦克的

引用:

帥化民22日在中天節目《盧秀芳辣晚報》中表示,「澤倫斯基從一開戰就喊要F- ...
仲有,美國就算提供都無話俾新型號的。
美國有一大堆退役的f16泊係沙漠。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2023-5-24 00:31 發表

不合理。
美國之前都遲遲唔願提供火炮,坦克的
火炮要證明成功或者失敗無咁易而且價錢亦低好多
M1-A1都要秋天先供貨, 到時都唔知重有無得打

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-5-24 00:35 發表

火炮要證明成功或者失敗無咁易而且價錢亦低好多
M1-A1都要秋天先供貨, 到時都唔知重有無得打
北約之前連蘇制戰機都唔肯提供。
有f16 早期型號的被擊落也不影響f16銷量

引用:

F16仍然繼續生產呀

有埋空優最後一塊版圖,就唔怕地面火炮

有f16下次俾埋f35仲唔贏咩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]