• 瀏覽: 4,648
  • 回覆: 30
+2
長沙灣發生上吊自殺事件。昨(22日)晚上10時許,一名姓麥(29歲)女子,懷疑在長沙灣荔枝角道833號一單位內,以毛巾上吊,男友發現後立即報警,並將她解下。救援人員接報到場,女子昏迷被送往明愛醫院治理,其後被證實死亡。警方於沒有現場檢獲遺書,死因有待驗屍後確定。

發生乜事29碎, 
又有九龍壯士, 嗡錯, 有男友,咁都要上吊??
又係長沙灣區附近, 呢味嘢, 空氣傳播感染架???

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1927339/即時-港聞-珍惜生命-長沙灣29歲女單位毛巾上吊-昏迷送院搶救後不治

其實香港咁多人自殺,仲係年青人,稍為有返少少人性既,政府係咪要都要做下樣出來講返句「叫青年人唔好自殺呢?」「青年人請珍惜生命呢?」

前特首林鄭都尚識對年青人表達一絲關心。但現今個個表達一聲慰問,但宜家個個上場之後好似完住全都無講過類似既說話,表達對年輕一代既關心,好似完全部當睇唔到  對宜家既政府非常失望!

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-5-23 06:15 發表

其實香港咁多人自殺,仲係年青人,稍為有返少少人。性既,政府係咪要都要做下樣出來講返句「叫青年人唔好自殺呢?」「青年人請珍惜生命呢?」

唔係咩事都扮睇唔到😤
其實, 你知不知社福界好多人收好多錢人工??
好似劉利群丈夫蔡海偉是社聯行政總裁這類同類, 
但自殺案每天咁多
你有冇見社福班友有出來勸籲, 或推出社會教育??

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-5-23 06:27 發表

其實, 你知不知社福界好多人收好多錢人工??
好似劉利群丈夫蔡海偉是社聯行政總裁這類同類, 
但自殺案每天咁多
你有冇見社福班友有出來勸籲, 或推出社會教育??
成日話天無絕人之路,但香港乜野情況攪到咁崎嶇呀。有無人想過,一個人決定左了結生命係需要幾大既勇氣,佢真係跳得既,可想而知佢有幾絕望,人係怕死既生命,佢唔係真係遇到難題,身邊的又唔理佢,只係識話佢唔面對現實,佢會跳?身邊家人同朋友有無真正了解過佢響現實遇到既問題

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-5-23 06:15 發表

其實香港咁多人自殺,仲係年青人,稍為有返少少人性既,政府係咪要都要做下樣出來講返句「叫青年人唔好自殺呢?」「青年人請珍惜生命呢?」

前特首林鄭都尚識對年青人表達一絲關心。但現今個個表達一聲慰問,但宜家個個上場之後好似完住全都無講過類似既說話,表達對年輕一代既關心,好似完全部當睇唔到  對宜 ...
佢地趕走左個咁好既特首,自己攞黎

住昇悅居都要尋死   係咪冇$供樓?

唔係為錢就係為情

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2023-5-23 07:39 發表

唔係為錢就係為情
發現咗男友一腳踏......

29歲,一腳踏兩 船算d乜,香港咁多🐶,唔愁搵唔到有錢仔

引用:

前特首林鄭都尚識對年青人表達一絲關心。但現今個個表達一聲慰問,但宜家個個上場之後好似完住全都無講過類似既說話,表達對年輕一代既關心,好似完全部當睇唔到  對宜 ...
有d人話昨前日元朗單野咁冷血唔關政府事,但政府都帶頭咁冷血唔理呢d年青既自殺事件,社會管理者、社工代表都唔主動出來表達關懷,身在民苦困境、擔憂三餐不繼既貧苦市民又點會自己從怨恨走出來?自己都無人幫,仲要通脹物價有錢個班、政府個班不斷加人工抗通脹,讀唔成書、無相關豐富工作經驗佢地仲係40蚊個鐘都要硬食,身受其害係年青人個班佢地無加人工,但係要比有加人工個班既通脹價 

引用:
原帖由 klfcim 於 2023-5-23 07:41 發表

發現咗男友一腳踏......
如果係咁,更加唔應該輕生
應該多啲約呢度啲 ching 做送幾頂帽過佢男友,如果一個唔覺意令佢男友助養兒童更好

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-5-23 06:34 發表

成日話天無絕人之路,但香港乜野情況攪到咁崎嶇呀。有無人想過,一個人決定左了結生命係需要幾大既勇氣,佢真係跳得既,可想而知佢有幾絕望,人係怕死既生命,佢唔係真係遇到難題,身邊的又唔理佢,只係識話佢唔面對現實,佢會跳?身邊家人同朋友有無真正了解過佢響現實遇到既問題
咁社會係咪應攪些會有資處俾學員去重新訓練俾那些學員

歡迎那些覺得我空虛我寂寞, 我想自死, 剩係想揾個杏家橙男抱的人士去參與的, 等佢地多D人傾訴, 俾温暖佢地, 等佢地唔好諗住死??
冇丫嘛?咁要社福班友把L呀? 收人工唔平, 平時就反政府, 社會要佢地時, 去了邊??

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-5-23 06:13 發表

長沙灣發生上吊自殺事件。昨(22日)晚上10時許,一名姓麥(29歲)女子,懷疑在長沙灣荔枝角道833號一單位內,以毛巾上吊,男友發現後立即報警,並將她解下。救援人員接報到場,女子昏迷被送往明愛醫院治理,其後被證實死亡。警方於沒有現場檢獲遺書,死因有待驗屍後確定。

...
RIP

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-5-23 07:44 發表

29歲,一腳踏兩 船算d乜,香港咁多🐶,唔愁搵唔到有錢仔
咪係, 世上好多條路可走, 何必要揀條死路去行

引用:

自殺又關政府事?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]