• 瀏覽: 4,922
  • 回覆: 20
+4
有人繼續造假聲稱烏軍反攻可以包圍俄軍
連地圖都懶得看一眼
真的又懶又x  

烏軍反攻的方向主要是西北方的別爾希夫卡及南部克里希夫卡
軍盲恐怕根本不知道這兩個地方在哪裡
也不知道烏軍根本沒有投入大部隊嘗試奪取這兩個村莊
佔了一些俄軍主動讓出來的空地就宣稱大捷、包圍
實屬可笑  

要反包圍巴赫穆特
烏軍起碼要投入兩支大部隊打下大量據點
一支必須北上攻佔別爾希夫卡、杜波沃、克拉斯納霍拉、索萊達
目前這一路烏軍被擋在別爾希夫卡水庫以南
俄軍目前退到制高點防守
烏軍未能拿下制高點和村莊

另一支必須進攻克里希夫卡
並切斷T05公路攻取宰采沃
抵達M03公路
目前這一路烏軍被擋在克里希夫卡
俄軍仍控制克里希夫卡及附近制高點

這兩支大部隊必須成功才能談包圍巴赫穆特
但以目前烏軍的行動規模來說
這次的反攻行動目的只是牽制側翼
以便巴赫穆特的殘軍撤出

還有很重要的一點
瓦格納在市區的推進速度有所加快
"多米諾"區及尤維納斯街以南已徹底解放
烏軍只實控米格17飛機紀念碑一帶的邊陲地區
一旦完成對巴赫穆特的完全佔領
俄軍可以輕易沿著兩條公路分別進攻博丹尼夫卡及伊萬尼夫斯克
切斷兩支反攻部隊的後路

如果烏軍參謀部腦子進水在這兩個方向搞大反攻
我反而樂見其成

你講到咁細緻,你叫d傻撚無知烏粉點答你嗲呀

引用:
原帖由 royrac2 於 2023-5-20 13:31 發表

你講到咁細緻,你叫d傻撚無知烏粉點答你嗲呀
烏粉就係造謠成本太低
資源可以完全唔讀
地圖可以完全唔睇
知識可以完全冇
張口就黎

你要反駁佢就要有相關知識儲備
根本就係博你闢謠成本相對地高
從而嘗試將假新聞假訊息散播俾無知大眾

引用:
原帖由 kim_12346 於 2023-5-20 13:35 發表

烏粉就係造謠成本太低
資源可以完全唔讀
地圖可以完全唔睇
知識可以完全冇
張口就黎

班仆街咪就係造謠一張嘴, 闢謠跑斷腿囉.

啲傻仔睇得台灣新聞多
小小事就話已經係大反攻

上次哈爾科夫 純粹係畀佢哋偷雞
因為俄軍真係換防同埋啲合約兵到期

少見,有埋下一步嘅深度分析!
其實巴赫穆特打完之後,瓦格納就會出嚟打外圍,烏克蘭包圍反攻得啖笑。
其實烏克蘭近幾個月太少好消息,所以一有好少少嘅消息就不斷報導。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2023-5-20 13:35 發表

烏粉就係造謠成本太低
資源可以完全唔讀
地圖可以完全唔睇
知識可以完全冇
張口就黎

https://www.youtube.com/watch?v=GVN6_wHoxQ8&t=232
你真係唔好亂講,人哋有睇地圖架。
不過係第二個次元嘅地圖咁解嗻嘛。

附件

shitty tvbs.jpg(257.25 KB)

shitty tvbs.jpg

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2023-5-20 14:13 發表

https://www.youtube.com/watch?v=GVN6_wHoxQ8&t=232
甚麼"第3突擊旅突入巴赫穆特"
這個旅目前放在克里希夫卡方向
連市區都沒有進叫"突入巴赫穆特"?
果然係垃圾台媒

引用:
原帖由 kim_12346 於 2023-5-20 14:18 發表

甚麼"第3突擊旅突入巴赫穆特"
這個旅目前放在克里希夫卡方向
連市區都沒有進叫"突入巴赫穆特"?
果然係垃圾台媒
https://www.youtube.com/watch?v=-2Kt2pW1F2I最新情況,烏克蘭佔領區又大幅縮小。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2023-5-20 14:13 發表

D 台灣佬真係極度ON9

「虛則實之,實則虛之。」

戰場上許多虛虛實實,難分真偽。

樓主資料好詳盡兼夠update,謝謝費神向網友提供真實情況
俄烏戰資料我有睇台灣退休空軍邱xx嘅分析,研究下戰畧戰術好開心,樓主應有參考.
而家好多人活在虛幻世界.成日等烏克蘭打入莫斯科.唔好理佢地.

求奇啦,文宣一直靠作

引用:
原帖由 rootvoice 於 2023-5-20 18:31 發表

樓主資料好詳盡兼夠update,謝謝費神向網友提供真實情況
俄烏戰資料我有睇台灣退休空軍邱xx嘅分析,研究下戰畧戰術好開心,樓主應有參考.
而家好多人活在虛幻世界.成日等烏克蘭打入莫斯科.唔好理佢地.
邱世卿,退役軍校教官。
有料之人。戰局預測準確。九月已講俄羅斯防綫有問題,十月就出事。

引用:

烏粉就係造謠成本太低
資源可以完全唔讀
地圖可以完全唔睇
知識可以完全冇
張口就黎

我早兩日同先同一個‘’B字頭‘’嘅講,烏克蘭已經輸咗巴赫穆特,問佢識唔識睇地圖?
原來佢完全係唔知位置,避而不答~
我再引用翻佢自己貼出嚟嘅圖,佢竟然認唔出,仲話我貼過期嘅圖。

之後我都費事同啲白痴講嘢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]