• 瀏覽: 7,120
  • 回覆: 32
【點新聞報道】綜合外媒報道,當地時間16日,美國總統拜登和國會領袖召開緊急會議後,雙方均對達成提高美國債務上限協議有信心。但拜登稱「還有很多工作要做」,並決定取消了原定在七國集團(G7)峰會後對澳洲和巴布亞新幾內亞的訪問。

美國債務上限問題,幾乎隔一兩年就會發生一次,兩黨角力而已,不要太當真。最終總會解決。

新聞來源連結:
https://www.dotdotnews.com/a/202305/17/AP6464285de4b0ab90342b51f3.html

扮乜緊張,有邊次提高上限唔過架

咁G7會都唔好去喇

美狗扮到好緊張啫,L唔信班狗官唔想出糧。

緊咩張丫, 懶係緊張最後咪開機印銀紙, 我就唔信佢地會篤爆個波

不過印時印, 好多國家都睇到將來美國會點, 會知道自己要點做, 由奧巴馬時代第一次有美債危機係講緊只有20萬億, 都敗燈年代係200萬億

唔係話搞唔掂就唔去咩
共和黨個要求已經係低到無可再低
拜登連讓都唔讓 共和黨係無退讓空間

要處理內政就唔可外訪, 咁拜登以後唔駛外訪了.

引用:
原帖由 apmichael 於 2023-5-17 11:25 發表

咁G7會都唔好去喇
豬六都是契弟 唔去只係小事 無budget買票先係大事 無錢仲點選 豬柒唔去

最後咪又係拉高條底線
小國寡民又變成韮菜

引用:
原帖由 2013gundam 於 2023-5-17 11:55 發表

唔係話搞唔掂就唔去咩
共和黨個要求已經係低到無可再低
拜登連讓都唔讓 共和黨係無退讓空間
一個黨在任時死慳死抵, 想收窄債務規模; 另一個黨上場即刻大花筒越洗越多搓落成街數, 唔嬲先至假, 再讓步只會越走越錯.....
美債現在佔GDP達123.4%, 如果係斯里蘭卡 一早破咗產幾次, 上次斯里蘭卡破產時債務佔GDP110%就己經玩完

引用:
原帖由 touya08 於 2023-5-17 12:12 發表

一個黨在任時死慳死抵, 想收窄債務規模; 另一個黨上場即刻大花筒越洗越多搓落成街數, 唔嬲先至假, 再讓步只會越走越錯.....
美債現在佔GDP達123.4%, 如果係斯里蘭卡 一早破咗產幾次, 上次斯里蘭卡破產時債務佔GDP110%就己經玩完
IMF 一定要你呢樣果樣 樣樣縮皮 仲想大花筒

民主黨為選票成日大派福利,梗係有債務危機

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2023-5-17 12:14 發表

IMF 一定要你呢樣果樣 樣樣縮皮 仲想大花筒
洗凸咗啦, 全美3億人口, 就有1億要政府養(弱勢社群+退休軍人及家屬), 仲成日派錢攪咩反中聯萌對抗一帶一路, 又倒錢落去烏仔司機到, 雖然劏歐豬唔少錢, 但新債冚唔到舊債, 如果唔係條耶撚點會驚成咁.

引用:
原帖由 touya08 於 2023-5-17 12:12 發表

民主共和兩黨執政 都係要發債
只不過民主黨做得更狠 共和黨會稍為考慮一下現實

不過拜登係一個奇葩 千年一遇人才
侵在位時 好多人都笑佢係川建國
佢在任時的確係同歐洲關係唔好
但實際上 佢係進行戰略收縮
政策上其實無犯大錯 就算係講緊中美貿易戰
唔係之後新冠全球大流行 未必會係而家咁一面倒情況

相對 拜登在位兩年 將政府規模擴大 全球戰略擴張
挑動俄烏戰事 意圖收割全球
但實際上 佢既補貼 以及 產業政策
不單無助製造業回流美國 甚至加大美國政府財政問題