• 瀏覽: 3,684
  • 回覆: 16
以全港小學幼稚園及家長為對象的「課外活動節暨教材及用品博覽2023」(ECA Expo)將於本月19日起,一連3日在灣仔會議展覽中心舉行。主辦機構的一項調查發現,有三成受訪家長稱預算在展覽「豪花」5,000港元為子女報讀課外活動,亦有五成指料會為子女報讀三項或以上活動作進修.

原文網址:調查揭3成家長月花逾$5000 為子女報讀課外活動 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230503/bkn-20230503161508137-0503_00822_001.html

原本課外活動,是給予學童,
放鬆一下讀書壓力的機會.......
現卻變成香港的怪獸家長,互相攀比的時間........

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230503/bkn-20230503161508137-0503_00822_001.html

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-5-6 00:09 發表

以全港小學幼稚園及家長為對象的「課外活動節暨教材及用品博覽2023」(ECA Expo)將於本月19日起,一連3日在灣仔會議展覽中心舉行。主辦機構的一項調查發現,有三成受訪家長稱預算在展覽「豪花」5,000港元為子女報讀課外活動,亦有五成指料會為子女報讀三項或以上活動作進修.

原文網址:調查揭3成家長月花逾$5000 為子女報讀課外活動 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230503/bkn-20230503161508137-0503_00822_001.html
所以成日講外國教育好
多L餘,香港家長cut L 哂D 課外活動先喇

其實呢啲課外活動用處不大

現在的 小朋友 讀書學業,都好大壓力。

點解香港人唔生仔?咪就係咁囉!生個仔出嚟俾人當水魚咁,呢樣又錢嗰樣又錢,仲要係做埋啲無謂野,但人人做你唔做又唔得,幾野都一窩蜂咁,on9至極!

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2023-5-6 00:59 發表

所以成日講外國教育好
多L餘,香港家長cut L 哂D 課外活動先喇
香港環境就係咁,阿仔唔學就落後

細路仔學多樣野,好過成日打機。

點解要怕落後?其實唔報課外活動又點?

學係好,可以交下朋友,好過自閉咁係屋企打機,但就唔好俾壓力要求交出成積。

商機, 開個賴係高當興趣班, 即刻肥肥

呢D課外活動 有幾多係為個細路著想而去報
又有幾多係為左父母虛榮心而報

其實好多香港家長,
是為了虛榮心.....
而替子女......報無數課外活動......

香港很多怪獸家長,
提倡"羸在超跑線".......
但大多"失敗在終點線".......

引用:
原帖由 kchaha 於 2023-5-6 01:53 發表

香港環境就係咁,阿仔唔學就落後
課外活動落後未落後
連課外活動都要怕落後,之後鬧依個社會壓力大?班家長未多L餘

其實原因好簡單,跟風最易做,明明唔同意但係人做我又做,因為有錯都唔係我錯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]