• 瀏覽: 20,636
  • 回覆: 117
美國半導體工業協會(SIA)說,儘管美國總統拜登(Joe Biden)政府有國家安全顧慮,但美國半導體公司仍希望進入中國市場。該協會呼籲,政府需要就

人為打亂市場連自己人都頂拜山唔順

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/894083/美國半導體工業協會-不能缺席中國市場

金主還拖了,敗登跪下吧!

中國是全球最大晶片消費國,生意佬誰會有生意唔做

又咁肉麻當住全世界掏心掏肺咁表白唔可以無左中國

拜登就係為咗美國半導體工業着想,
先限制台、日、韓跟大6做生意,
等佢哋無咗大6市場,
咁過多一兩年成個大6市場就歸你哋㗎啦

美國半導體金主要重建一個有誠信嘅美國先可以再進入中國市場,此舉任重道遠,中間會犧牲好多美國人民,就睇你地對真理追求嘅意志了。

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2023-5-3 14:20 發表

等佢哋無咗大6市場,
你知道得太多,美國想先玩死....台,日和韓晶片業

搵錢最緊要,有乜嘢留返拜山先講。

做生意唔好講政治

引用:
原帖由 人之初大大 於 2023-5-3 14:10 發表

美國半導體工業協會(SIA)說,儘管美國總統拜登(Joe Biden)政府有國家安全顧慮,但美國半導體公司仍希望進入中國市場。該協會呼籲,政府需要就

市場決定科技。
冇市場,科技就冇研究經費,哈哈哈。

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2023-5-3 14:20 發表

等佢哋無咗大6市場,
估計到時國產化更快。已經快得好離譜,國產設備比5年前,銷售額增加了6倍。  
多謝川普。

引用:
原帖由 peter925 於 2023-5-3 14:20 發表

美國半導體金主要重建一個有誠信嘅美國先可以再進入中國市場,此舉任重道遠,中間會犧牲好多美國人民,就睇你地對真理追求嘅意志了。
賣設備的時候,要簽合同,一旦突然斷供,要賠償天價,否則不能賣中國市場。

耶倫咪講咗  不惜經濟代價自殺 叫你哋死咗條心

中國是世界上最大的晶片買家巿場,限晶片咪迫中國自給自足囉,美國連門都冇,美國佬真係好笨柒囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]