• 瀏覽: 16,398
  • 回覆: 106
+4
敘利亞總統巴沙爾(Bashar al-Assad)在與中國政府中東問題特使翟雋會晤期間表示,敘利亞認為經濟發展應放棄使用美元結算,而是使用人民幣。俄衛網

美國要制裁敘利亞, 敘利亞當然只有用人民幣啦!
美國越用制裁手段就越將美元推向末路!
一次過將美債沽清=將美債價值清零! 白痴仔先問點解唔一次過沽清美債?  
各國慢慢減持美債只係為咗本身利益並不是對美債有感情!  
當各國持有美債低到一個觸發點, 美債就會急挫! 到時美元就一定跌到阿媽都唔認得

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/893201/巴沙爾晤中國特使-敘利亞認為人民幣可取代美元

鄉土cb仔話買嘢要用美元㗎

中國係拯救各國被民主恐嚇的希望之光!

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2023-4-30 15:22 發表

取代美元重要十年八年時間
唔使急嘅慢慢美元嘅重要性就會下降, 各國都會增持更可靠嘅貨幣

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2023-4-30 15:22 發表

過程漫長,但必需要行

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2023-4-30 15:27 發表

鄉土cb仔話買嘢要用美元㗎
對於佢嚟講,冇美國等於世界末日

引用:

最重要貨幣本質背後係物品,如果人仔同商品掛到,又有強大既獨立金融系統自由結算,咁就一定取代到,盧布就係只有其一,冇二

中國一個國家就可以提供絕大部份既工業品,美元嘛,如果中國唔收,反而有好多生活必需品係買唔到。

美元基本上已成廢紙

引用:

係清哂手上嘅美元要十年八年時間

所以唔妥美國嘅都會轉哂用人民幣交易

等港幣改跟人民幣掛鈎,香港就跟美元斷開了。

對巴沙爾既印象就是西方國家每個新領袖都說要將佢趕落台,然後巴馬,侵侵,個個都落晒台佢都仲係度

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]