• 瀏覽: 4,570
  • 回覆: 20
+2
TVB節目《東張西望》周四(27 日)播出報道,追訪大埔元嶺村村民遭路霸強收過路費。攝製團隊採訪期間多次遭人惡言恐嚇,有器材在爭執中被破壞,惟攝製隊報警後,警方在場情況下仍有人惡言相向,事件中警方執法表現引起關注。《東張》節目昨(28 日)特別澄清,指留意到「中間有點誤會」,指警方當日有即時行動,以「刑事毀壞」拘捕一名52歲男子。

TVB節目《東張西望》周四(27 日)播出報道,追訪大埔元嶺村村民遭路霸強收過路費。攝製團隊採訪期間多次遭人惡言恐嚇,有器材在爭執中被破壞,惟攝製隊報警後,警方在場情況下仍有人惡言相向,事件中警方執法表現引起關注。《東張》節目昨(28 日)特別澄清,指留意到「中間有點誤會」,指警方當日有即時行動,以「刑事毀壞」拘捕一名52歲男子。

節目日前報道指,接獲大埔元嶺村村民求助,門前小路被阻塞及被人要求須付過路費,村民拒接付費後通道竟被鐵閘封死。主持李旻芳和攝製隊到場追訪,期間遇到幾名大漢出言恐嚇,兼用手扯住攝影機,最後團隊報警求助。

節目畫面顯示,報警後警察到場,向攝製隊表示「的確係一個爭持狀態,但你話係明顯搶嘅舉動,老實講就五十五十啦。」「呢部你公司財物,你一定需要保護啦。」之後報道指,向警方反映遭恐嚇,但警方只是催促團隊離開,同時有男子繼續口出惡言:「細佬,我唔知你邊度,溶咗你都仲得呀」「我溶咗你得唔得?」

報道最後表示,警方拘捕一名因涉刑事毀壞男子,及護送《東張》採訪隊離開現場。節目播出後,事件中的警方執法惹關注,《東張》昨晚(28日)播出時,負責主持的黃耀英、梁麗翹就事件澄清,指事件「引起咗好多觀眾以及網民熱烈討論,我們留意中間有點誤會,以為現場處理的警察無即時採取行動」。

節目指,要特別澄清,當日報警後軍裝警察到場,初步了解後已在現場即時以「刑事毀壞」拘捕一名52歲男子,將被捕人帶返警署,案件仍然調查中。

警方回應《Yahoo 新聞》指,今年3月15日接獲37 歲姓陳男子報案,指於大埔大窩東支路元嶺村因拍攝問題與數名男子發生爭執,其間一名男子毀壞報案人一個攝影機無線接收器。警方到場,經初步調查,一名52歲姓陳男子涉嫌「刑事毀壞」被捕,現已獲准保釋候查。案件交由大埔警區刑事調查隊第七隊跟進。

據了解,警方高層對今次報道事件十分重視,近年警隊特別注重形象,對有部份傳媒的報道內容有誤,警方或會採取主動聯絡的方法澄清。

雖然東張係有小小斷章取義, 但唔明點解警察要催促東張離開? 唔叫果d滋事分子走開唔好阻住拍攝?  
法治社會正常採訪就應該受到保護, 若果有人滋擾就應該叫滋事分子離開並不是催促採訪記者走! 警察催促佢地離開就頗有問題?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/《東張》團隊遭村民阻拍惹關注-節目澄清警方有即時行動-133022697.html

像是新聞,又不像新聞。

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2023-4-29 23:58 發表

像是新聞,又不像新聞。
新聞又好娛樂節目又好, 正常拍攝都係合法, 唔明警察點解要催促佢地離開!?
係咪唔合邏輯?

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-4-29 23:51 發表

...
你話警察要叫啲地主走?

新界地幾複雜,好多你行緊嘅路,其實係私人地嚟!

引用:
原帖由 montejo 於 2023-4-30 01:05 發表

你話警察要叫啲地主走?

乜有人話滋事嘅人係地主咩? 如果係地主就唔會出言恐嚇啦

最緊要政治正確,開心香港

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-4-29 23:59 發表

新聞又好娛樂節目又好, 正常拍攝都係合法, 唔明警察點解要催促佢地離開!?
係咪唔合邏輯?
個現實就係警察處理完就會收隊,你繼續留低就會有風險,警察唔係你保鏢會跟住你,所以警察車埋佢地離開

根本就係疑似收佗地。
有傳之前因過路費問題,有私家車疑似比人淋紅油。
村長老婆仲好笑,記者未問就話定頭痛好唔舒服(睇到我仲唔舒服過佢),疑似身有屎?
加埋訪問當中街坊D口供,就知道疑似係有勢力人士長期橫行,警方應該立案調查,是否涉及黑社會勒索。

呢啲陀地都痴鳩線,係,香港人個個都明你哋啲圍村三不管,但係都唔好好似殺人放火都有牌先得㗎!
你惡到咁撚樣,差佬唔做嘢又好老尷者!

其實最重點是非道路持有人,向其他道路使用者收取過路費,是否三合會常用的叫收佗地?其實白紙黑字話條路係你大家心服口服,但問題如果未得到業權人同意,又解釋不通為何收費及原因........更非法霸佔他人財產嗎?在情在法怎也說不通。

引用:

...
新界d村屋,送俾我都唔敢住,唔知幾時返唔到屋企,d傻仔先買🤭🤭🤭

引用:
原帖由 montejo 於 2023-4-30 01:05 發表

你話警察要叫啲地主走?

所以啊爺教特區政府搞明日大嶼計劃囉,💪💪💪

引用:

...
支持差人嚴厲執法

引用:
原帖由 cadnsdm 於 2023-4-30 01:10 發表

最緊要政治正確,開心香港
欺上暪下, 粉飾太平, 開心香港, Hello Hong Kong.

引用:

...
黑社會要取締

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]