• 瀏覽: 9,306
  • 回覆: 40
中國沒有興趣調解俄烏停戰,因為烏克蘭沒有資源,只有一片黑土地產糧食,完全不夠重建費用。
中國願意重建伊拉克因為它有石油,幫伊朗基建也是因為伊朗有石油,有家底和沒有家底區別很大。
中國當然站邊俄羅斯,因為需要買俄國能源,又可以出口商品到俄國,利益所至必然挺俄國。

烏克蘭應該有自知之明,向俄國妥協是最好的出路,示弱有時是小國的生存之道。

千祈唔好幫烏仔,否則隨時惹來一身蟻!

一定會幫烏頭
不過亦一定幫得好有限
始終後要有班唯恐天下不亂嘅攪屎棍白皮豬,成事不足 敗事有餘

咪睇得中國咁小家,有啲野係要做
本身都賺到笑,擺下和頭酒唔洗用好多,唔食就罷

妥協不可能, 正確為"無能妥協" 烏克蘭被滲透太嚴重, 完全沒自主權.
記唔記得, 上年開打后第一個和談會, 烏方其中1人倡議和解, 數天后被內政登門捉拿, 押送中途被亂搶打死... 

中國要說要做已經做了!

引用:
原帖由 HeroPeter 於 2023-4-28 00:06 發表

妥協不可能, 正確為"無能妥協" 烏克蘭被滲透太嚴重, 完全沒自主權.
記唔記得, 上年開打后第一個和談會, 烏方其中1人倡議和解, 數天后被內政登門捉拿, 押送中途被亂搶打死... 
唔適合嘅時間做嘢,係慘過做錯嘢
停戰時間幾時都係世界大難題
風頭火勢 時講停戰,同人肉盾牌冇乜分別

其實俄烏戰爭是基督教與東正教的戰爭,基督教的老闆是美國,所以俄烏戰爭無解,中國根本無法調解,還是慳返淡氣暖下肚吧。

澤連斯基要求普京撤到1991年的邊界外,第二是付給戰爭賠償,第三是審判戰爭罪犯,你澤連斯基打贏了嗎?普京還有五千顆核彈沒有用呢,你烏克蘭是個弱雞小國,不自量力。

沒有能力打贏俄國就少提條件,否則只會輸得更慘。

引用:
原帖由 真面目 於 2023-4-28 14:47 發表

其實俄烏戰爭是基督教與東正教的戰爭,基督教的老闆是美國,所以俄烏戰爭無解,中國根本無法調解,還是慳返淡氣暖下肚吧。
咁無謂就唔會有司機主動要求通話

國際間只有利害關係,其他乜都係癈讚
講宗教,有邊個難得過 遜尼同什葉 兩大世仇!?
誕生嘅目的就係消滅對方
大敵當前,乜仇都要暫時忘記

你估大毛二毛兩個咁磨法,佢哋唔知有乜後果 

引用:
原帖由 pooh24680 於 2023-4-28 18:39 發表

咁無謂就唔會有司機主動要求通話

國際間只有利害關係,其他乜都係癈讚
講宗教,有邊個難得過 遜尼同什葉 兩大世仇!?
誕生嘅目的就係消滅對方
大敵當前,乜仇都要暫時忘記

你估大毛二毛兩個咁磨法,佢哋唔知有乜後果 
很多時候明知不可為而為之,戲還是要演的。

伊朗與沙特表面分岐很大,但是一個是國王,另一個是教主,他們只是教派分岐。

兩個都面對美國的壓迫,所以是可以和解的。

而俄烏戰爭,用拜登的話說是民主對抗專制,這就扯淡了,沒有和解的餘地了。

除非烏克蘭投降,也就是民主投降,老拜登同意嗎?我認為有排打呀。

引用:
原帖由 真面目 於 2023-4-28 19:26 發表

很多時候明知不可為而為之,戲還是要演的。
演得戲即係演戲有so
呢個係 人類自出娘胎就識嘅本能
戲子總統係專業添

中國早唔出手遲唔出手,睇啱時機就要出手

其實唔係乜嘢 超人遠見
從地緣政治出發,呢個世界 國與國之間大部分行為都係可以預見
明白中國點解打韓戰就會明點解大毛要打二毛,係必然嘅事

停戰都係必然,大家都係鬥放血
贏左都會重傷,大把魚人虎視眈眈
分別只係乜嘢時機停戰對自己(唔一定係國家)有最大益處

引用:
原帖由 HeroPeter 於 2023-4-28 00:06 發表

烏克蘭根本比親美政權完全控制左,變左扯線公仔!

引用:
原帖由 真面目 於 2023-4-28 19:46 發表

伊朗與沙特表面分岐很大,但是一個是國王,另一個是教主,他們只是教派分岐。

兩個都面對美國的壓迫,所以是可以和解的。

而俄烏戰爭,用拜登的話說是民主對抗專制,這就扯淡了,沒有和解的餘地了。

除非烏克蘭投降,也就是民主投降,老拜登同意嗎?我認為有排打呀。
南美國家如巴西、阿根廷轉用人民幣或本幣結算,老拜登一定唔會同意

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]