• 瀏覽: 6,652
  • 回覆: 17
[Newtalk新聞] 烏俄戰爭已持續一年,烏軍與俄軍仍激烈交戰中,烏軍能戰鬥至今,「星鏈」是重要的一環,「星鏈」作為一種天基通信衛星,成為烏克蘭軍隊作戰通信指揮的主要依賴戰術。 而關於星鏈衛星,中國最近取得針對「星鏈」衛星進行破壞的重大技術突破........
全文︰為中美軍事衝突作準備! 解放軍打造「星鏈殺手」 電磁脈衝武器小型化 (yahoo.com)

軍隊及武器若無衛星引導,就猶如「失明」一樣。我想將來決勝負的戰場可能不在海陸空,而是地球之外的太空。

中國從俄烏戰爭中一定領悟好多玄機.

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2023-4-21 12:41 發表

中國唔需要由俄烏戰爭中吸取經驗。中國幾千年前己有經驗留底
都要有底子先可以迅速研製出新武器抗衡!

早一日俄羅斯已經打左只烏克蘭星鏈落泥啦

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2023-4-21 12:41 發表

中國唔需要由俄烏戰爭中吸取經驗。中國幾千年前己有經驗留底
經驗係指老美同歐盟點去制裁俄,
即現時沒收俄在國外資產; 停swift等等..
到武統台灣時中國有一手準備去招架.

太監豬王話,大陸有呆娃尾腳精騙,冇可能成功

星鏈被中國廢了

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2023-4-21 18:27 發表

乜老美制裁左中國十幾年,唔重末夠經驗
到現時為止, 
老美對中國最多都係禁同中國做生意, 禁人入境, 禁個別公司在美經營,等等,
未至好似對俄咁沒收資產, 甚至在國外俄人私人財產.
所以如到武統台灣時, 好有可能老美會聯同其狗狗作出對俄嘅制裁.

老美可以禁俄,因為經濟無關連,想殺鷄警猴。

但如果禁中國唔用Swift,廢除欠中外債,斷貿易往來,中國當然有短期影響,但老美等同三料自殺。

斷Swift即係迫同中國做生意的唔再用美元結算,世界可以無咗美元(幣),但唔可以無咗貨,無貨就無幣,美元會無咗半壁江山。無咗半壁江山嘅美元會迫持有美元嘅國家盡快用晒佢買有價值嘅貨。

廢中國美債等用自廢借貸能力,信用破產,以後無人再借錢比老美,美債會變廢債。

斷貿易往來,中國可利用自給循環及一帶一路抵消影響,佢老美會要想東南亞印度作代替,但世界供應鏈在中國,中國可以用國家安全理由禁止含中國技術嘅商品輸美,到時必會令老美超級通漲,經濟大蕭條,再產生內亂甚至內戰。

引用:
原帖由 johnny9236 於 2023-4-21 22:35 發表

到現時為止, 
老美對中國最多都係禁同中國做生意, 禁人入境, 禁個別公司在美經營,等等,
未至好似對俄咁沒收資產, 甚至在國外俄人私人財產.
所以如到武統台灣時, 好有可能老美會聯同其狗狗作出對俄嘅制裁.
其實美元有咩用? 咩叫貨幣?
美國想霸權維持下去,中國係百貨生產地係市場,如果中國無得用swift 你認為美元仲有咩用?

引用:
原帖由 oyear 於 2023-4-22 12:14 發表

其實美元有咩用? 咩叫貨幣?
美國想霸權維持下去,中國係百貨生產地係市場,如果中國無得用swift 你認為美元仲有咩用?
現時為止各國貿易還都還以美元作交易,
所以老美藉美元控制大局迎還會持續.

主題標籤 #烏克蘭
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]