• 瀏覽: 3,164
  • 回覆: 20
經濟環境欠佳下,萬眾期待的新一期首輪3,000元電子消費券昨日發放,眾多市民出外消費,市面人流亦較平日多。不過,勒緊褲頭

唉,香港人真係窮咗,昨天商場先見人流多咗,搶購嘅人多好多,消費券真係有提震購物慾,可惜區區三千蚊用得幾耐?

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230417/bkn-20230417033002701-0417_00822_001.html

炒賣泡沫經濟之禍

正常

禽日商場好多人
谷得消費幾日已還神

派3,000元, 昨日花$4390買了心頭好

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2023-4-17 06:15 發表

經濟環境欠佳下,萬眾期待的新一期首輪3,000元電子消費券昨日發放,眾多市民出外消費,市面人流亦較平日多。不過,勒緊褲頭

唉,香港人真係窮咗,昨天商場先見人流多咗,搶購嘅人多好多, ...
其實我真係好唔明。
消費券比咗你,都係自己錢,也應該好好管理,珍而重之。為什麼消費券就要使豪d?

日日鳩UP 
真係唔會輸

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2023-4-17 06:15 發表

唉,香港人真係窮咗,昨天商場先見人流多咗,搶購嘅人多好多, ...
結果d錢又流入商家、公共交通機構袋中,但又冇減價,消費券又肥了生意人。

窮L不思進取.

經濟點會唔掂呀? 政府搞埋咁多嘢, 又復常, 又活力香港, Hello Hong Kong, 基佬欖球, 仲派埋機票囈人嚟香港, 高官係外國仲周街拉客, 叫人得閒就嚟香港坐下, 政府搞埋咁多嘢, 咁樣經濟都唔掂?😆😆😆

最少每個月派2000消費券+每年50000現金先收貨。咁樣一年先用得6000多億,價格同明日大嶼相約,政府絕對負擔得起

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2023-4-17 08:07 發表

其實我真係好唔明。
消費券比咗你,都係自己錢,也應該好好管理,珍而重之。為什麼消費券就要使豪d?
唔用, 到下期取不了

前個星期, 未派消費券, 報導就講, 一大埋香港人, 迫爆各個返大陸口岸, 迫爆深圳東門, 東門商店應接不暇...........

呢D 記者, 真係好無記性..................

引用:
原帖由 007star 於 2023-4-17 08:30 發表

唔用, 到下期取不了
正常坐吓車,去吓超級市場,早午晚三餐,唔使專登消費,一個月都用哂。

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-4-17 08:17 發表

窮L不思進取.
講得好

有工冇人做,白粉定期呻吟

主題標籤 #消費券
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]