• 瀏覽: 12,674
  • 回覆: 103
+2
女學生Telegram轉載警員個人資料 判囚21日緩刑1年

12 Apr, 12:36

20歲女學生於2020年9月在Telegram上轉載一名警員個人資料,翌日刪除帖文。其後律政司以違反警員「起底」禁制令為由,向她展開控告藐視法庭的程序。女學生早前承認法律責任,今(12日)在高院被判監禁21日,緩刑1年,並須應律政司要求賠償3萬元訟費。法官擇日頒布書面判辭。

新聞來源連結:

https://news.mingpao.com/ins/港聞/ ... m轉載警員個人資料-判囚21日緩刑1年

“三萬”至甘

有案底玩x完

緩刑一年? 曱甴乸入去監房受一年就差不多。

涉案受害者可以申索精神賠償嗎🤔

起底應該係嚴重罪行, 完全無理會當事人感受

以後無回鄉證
應該無得再去中國
影響可大可小

引用:
原帖由 chimaylam 於 2023-4-12 13:14 發表

有案底玩x完
唔係, 判刑留左後路比佢了.
跟據香港洗底計劃, 如果佢判罪係小於4個月的監禁, 佢出番來後唔再犯案, (一段時間, 唔清楚係3,定係4年) 
佢係可以申請洗底.

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2023-4-12 14:24 發表

唔係, 判刑留左後路比佢了.
跟據香港洗底計劃, 如果佢判罪係小於4個月的監禁, 佢出番來後唔再犯案, (一段時間, 唔清楚係3,定係4年) 
佢係可以申請洗底.
留+洗底都有記錄right

anyway 見工只問有冇案底, 冇問你有冇洗底 wor  

咁有冇案底呢題, 到時填冇呀???

有時睇呢d新聞,
見到d學生因誤信犯民政棍而去犯法被判刑,
真係替其父母心噏

引用:
原帖由 lctj9 於 2023-4-12 14:11 發表

起底應該係嚴重罪行, 完全無理會當事人感受
黃人口口聲聲要求政府保護私隱,但係又最鍾意起人底 

21日都係又打7折計 

緩刑?
得啖笑!

應該極度後悔點解自己咁弱智

能夠有心入TG谷發放人地資料黃人血統都已經入左骨好難救得反。

主題標籤 #律政司
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]