• 瀏覽: 5,428
  • 回覆: 27

去年底香港YouTuber珍心活拍片透露,本身台灣政府表示一年時間就可以取得身份證,但政策不停地變改,最終他花了兩年時間仍未拿到台灣身份證,於是灰心離開台灣,在2023年1月時毅然決定移民英國闖世界。不過在移英3個月後,他在於4月1日時在頻道上貼出影片,表示自己正在嚴肅地做一件大事情,便是購買4張由曼徹斯特回香港的單程經濟艙機票。雖然網民質疑影片只是愚人節玩笑,但在8日珍心活再次貼出影片,證實回流香港的消息。

對於珍心活在輾轉過後最終回港香港,引起了許多網民熱議,當中有網民認為他移英3個月便回流一事感到兒戲,甚至狠批「影衰香港人」,指他的心態不成熟累事,「自己出發英國之前根本無用心計劃好,結果遇到小小困難,椅子都未坐暖就要衝返香港,浪費自己金錢時間」、「我睇你係根本無諗清楚自己想點,然後一家大細跟住你四出奔走」、「好多人移民冇考慮清楚亦根本冇心融入當地」、「根本好多人都唔適合移民,人移我又移既心態根本就係好無謂」、「很搞笑的一個頻道,移民到哪個地方都待不久,非常兒戲,當初離開台灣我還替你惋惜,現在覺得你這種沒有定力沒有耐心的人還真不是我們台灣要的移民。謝謝你放棄移民台灣,把名額留給持續在台灣奮鬥的港人也好」。

香港人被蔡英文呃晒!

原文網址: 移英港人YouTuber 3個月極速回流 網民轟影衰香港人:一心態累事 | 香港01 https://www.hk01.com/article/886 ... utm_medium=referral

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/開罐/886477/移 ... 極速回流-網民轟影衰香港人-一心態累事

Joking don't come back

返黎乖乖地同佢地口中既港共政權合作愉快,享受取之不盡既榮華富,呢啲咪識時務者囉

咩啫,香港人係世界仔,做事識得變通識得轉膊識得卸鑊,移台唔得咩,咪轉去移英囉,移英發現更加衰,咪認衰仔返香港囉,過幾年之後就當冇事發生過晒架啦;就好似個移台後變食神的杜乜澤依家都猛話家下都2023年啦,仲講咩分黃藍,驚死佢d台灣食品係香港冇人買之嘛!

BNO黃畜,成世俾正常人恥笑。

引用:
原帖由 siuhung 於 2023-4-12 10:22 發表

咩啫,香港人係世界仔,做事識得變通識得轉膊識得卸鑊,移台唔得咩,咪轉去移英囉,移英發現更加衰,咪認衰仔返香港囉,過幾年之後就當冇事發生過晒架啦;就好似個移台後變食神的杜乜澤依家都猛話家下都2023年啦,仲講咩分黃藍,驚死佢d台灣食品係香港冇人買之嘛!
一日曱甴,一世曱甴

幾多年都要分,國家不可以放過曱甴。

兜兜轉轉.......重回起點

曱甴好意思話人心態不成熟累事?? 
即係坐監果班曱甴經過深思熟慮 right.......咁底坐啦

引用:
原帖由 ballking113 於 2023-4-12 10:25 發表

一日曱甴,一世曱甴

幾多年都要分,國家不可以放過曱甴。
放心吧,班人返大陸會被剪咭的,只可以留返係香港去振興他們的經濟圈!

羊群心態,真係細路仔玩泥沙😏

問心吖,香港有乜唔好,你唔談政治,唔反政府,安居樂業,閒時可以自由到世界各地旅遊,有乜問題呢。人生苦短,如果無政治野心,無謂捲入政治爭拗之中啦

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-4-12 10:53 發表

問心吖,香港有乜唔好,你唔談政治,唔反政府,安居樂業,閒時可以自由到世界各地旅遊,有乜問題呢。人生苦短,如果無政治野心,無謂捲入政治爭拗之中啦
黃人會話你唔理政治,政治都會攪到你。咁佢地又唔錯得哂,你唔理政治唔跟佢地,佢地玩吓手真係會來攪你😓

曱甴真係喜歡控制人!移吾移又關你事

原來...面對現實都唔可以...

學國家做法 (所有移民者一律要取消原有身份證) !!

引用:
原帖由 台灣小榴槤 於 2023-4-12 11:12 發表

曱甴真係喜歡控制人!移吾移又關你事
係啊,所以班曱甴分左移民L同留港L互罵

移民L當中又分左三五九等,成班乞兒咁

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]