• 瀏覽: 78,982
  • 回覆: 505
  • 追帖: 3
+11
2022年4月,醫院管理局總行政經理莊慧敏與其骨科醫生丈夫趙名宇涉嫌在黃埔超市偷竊逾1600元食物,2人否認盜竊罪。經審訊後,裁判官梁雅忻今(6日)午在九龍城裁判法院裁定2人罪成。 2人分別被判處罰款5000元。 被告趙名宇(48歲)及莊慧敏(49歲)、均報醫生。兩人同被控於2022年4月23日在黃埔花園永旺(香港)百貨有限公司偷竊1個西瓜、1個蜜瓜、2包布丁、2包藍莓、2包刺身、1包壽司和1包雞

做人唔好咁貪心,衰左之後仲要大話連篇,恭喜恭喜

新聞來源連結:

https://www.stheadline.com/socie ... 偷逾1600元食物-官裁定2人盜竊罪成

搞一年罰5千

引用:
原帖由 Hubert_Tang 於 2023-4-6 18:55 發表

搞一年罰5千
人地好多商舖都標示話偷一賠百,或者偷一賠十,似乎遠遠未夠此數……

引用:
原帖由 Hubert_Tang 於 2023-4-6 18:55 發表

搞一年罰5千
可以上訴去終審庭 搞多三年

罰$5000, 除左要留案底, 真係睇唔到有乜阻嚇作用。

消費券啱啱好,抵銷番

引用:
原帖由 東方紅 於 2023-4-6 18:58 發表

人地好多商舖都標示話偷一賠百,或者偷一賠十,似乎遠遠未夠此數……
未見過, 貼小偷CCTV 示眾就有

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-4-6 19:04 發表

半日人工詐喎

薪高糧準都咁貪, 仲要咁少都貪, 人格低劣

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2023-4-6 19:06 發表

未見過, 貼小偷CCTV 示眾就有
好多小店,家品店都有貼,不過未必合法……

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-4-6 19:04 發表

被炒無咗份工相信都幾有阻嚇作用

條女可以一戰

而家啲醫生真系賤狗格,定系啲仆街律師教佢哋。早兩日先有個死變態醫生帶震旦出街仲要露濱州,已經衰到正正無嘢好講,竟然屈警察侮辱佢搞到佢on99認罪,而家呢兩個高薪低賤既黑醫又係衰咗又瀨警察,屌你班黑醫,個個咁犯法唔使告啦

引用:

醫管局及醫委會應該會跟進, 有可能停職停牌

引用:
原帖由 credit61 於 2023-4-6 19:15 發表

條女可以一戰
手腳唔乾淨,因住聯手偷/搶你金鏈

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]